Радојичић: Одлука о референдуму мора бити ревидирана

Предсједник НСРС Игор Радојичић оцијенио је да данашњи договор у Бањалуци представља потенцијални корак у трансформацији међународног присуства у БиХ и истакао да ће Парламент Српске пратити ефекте најављеног структуралног дијалога који треба да почне у наредних 15 до 20 дана. "Признато је да постоје проблеми у правосуђу БиХ и да постоје оправдане примједбе из […]

петак, мај 13, 2011 / 23:16

Предсједник НСРС Игор Радојичић оцијенио је да данашњи договор у Бањалуци представља потенцијални корак у трансформацији међународног присуства у БиХ и истакао да ће Парламент Српске пратити ефекте најављеног структуралног дијалога који треба да почне у наредних 15 до 20 дана.

"Признато је да постоје проблеми у правосуђу БиХ и да постоје оправдане примједбе из Српске", рекао је новинарима Радојичић, и додао, да је данас обећано отварање структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ са уважавањем тачака забринутости из Српске.

Он је напоменуо, да је сједница Парламента РС заказана за 31. мај, те да у овом моменту нема ургентне потребе за ранијим одржавањем засједања, јер "тада може бити одлучивано о ономе што је данас договорено са кредибилним партнером".

"Одлука о референдуму свакако мора бити ревидирана, јер је порука ЕУ да овај дијалог мора имати шансу", истакао је предсједник Народне скупштине.

Радојичић је оцијенио да је данас у Бањалуци "био Брисел, а не Бон". "У Бањалуци је данас са Бриселом разговарано о европским вриједностима и о европској реформи правосуђа у БиХ и није било ријечи о кориштењу бонских овлаштења и класичног система дјеловања међународне заједнице", навео је Радојичић.

Он је подсјетио, да је прије мјесец дана Бањалука била веома незадовољна ситуацијом у правосуђу у БиХ и дјеловањем високог представника.

"Имали смо ситуацију о којој Сарајево није жељело да чује и у којој је велики дио међународне заједнице о правосуђу БиХ говорио као о нечему што је недодирљиво", рекао је Радојичић након састанка са амбасадором Шпаније у БиХ Алехандром Алваргонзалесом.

На састанку са шпанским амбасадором разговарано је и о формирању власти на нивоу БиХ, навео је Радојичић.

"Формирање власти на нивоу БиХ зависи од ФБиХ која треба да изабере делегате у Дом народа. Нико у Савјету министара БиХ не може остварити доминацију као што је случај у ФБиХ", појаснио је Радојичић.

Алваргонзалес је истакао да је, захваљујући дјеловању Кетрин Ештон, ријешен проблем који је настао у посљедње вријеме.

"Потребно је искористити предности позитивне атмосфере која је данас креирана у Бањалуци како би се могли, између осталог, предузети неопходни кораци ка формирању власти на нивоу БиХ", рекао је шпански амбасадор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *