Цвијановићева: Повратак кредибилитета односа ЕУ и БиХ

Посјета високе представнице Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон Бањалуци и најава покретања структуралног дијалога о реформи правосуђа представља потврду враћања кредибилитета односима између ЕУ и БиХ, оцијенила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић. Цвијановићева је рекла Срни да је ЕУ отварањем дијалога реаговала на исправан […]

петак, мај 13, 2011 / 23:31

Посјета високе представнице Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон Бањалуци и најава покретања структуралног дијалога о реформи правосуђа представља потврду враћања кредибилитета односима између ЕУ и БиХ, оцијенила је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је рекла Срни да је ЕУ отварањем дијалога реаговала на исправан начин и да је са друге стране РС показала да има одговорну власт и потребну зрелост да прихвати иницијативу ЕУ за проналажење рјешења за све исказане бриге у вези са функционисањем правосудних институција БиХ.

"Да је ЕУ заиста исказало потребну пажњу види се и кроз чињеницу да ће првим састанком у оквиру структуралног дијалога у Бањалуци предсједавати европски комесар Штефан Филе", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је, с обзиром на опредијељеност РС да извршава свој дио обавеза у процесу европских интеграција, веома важно да односи између ЕУ и БиХ буду постављени на партнерским принципима.

Према ријечима Цвијановићеве, одлука о расписивању референдума јесте постигла свој ефекат јер је на тај начин привучебна потребна пажња ЕУ.

"Ми смо сада дали шансу отвореном дијалогу како би се нашла рјешења за питања која су постављена као проблематична и да се отклоне и одређене девијације које смо идентификовали", рекла је Цвијановић.

Након данашњег разговора са Ештоновом у Бањалуци, предсједник РС Милорад Додик рекао је да референдум за сада није неопходан и да Српска и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.

Додик је рекао да ће на основу ове понуде ЕУ затражити од Народне скупштине да предложи одлуку која ће адекватно осликати новонасталу ситуацију, закључујући да је увјерен да би за то могао добити подршку парламента Српске.Оставите одговор