Лавров издвојио албански фактор као експлозивни проблем

Албански фактор на Балкану је веома озбиљан и проблем може да експлодира, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре о достигнућима руске дипломатије у 2023.

четвртак, јануар 18, 2024 / 16:05

Он је скренуо пажњу на косовски проблем и подсјетио да је 2013. године, уз посредовање ЕУ, постигнут споразум између Приштине и Београда о формирању Заједнице српских општина /ЗСО/ на сјеверу Косова. Међутим, прошло је више од 10 година, а ништа се није промијенило.

"Застој око спровођења овог споразума, који је ЕУ представила као своје највеће дипломатско достигнуће, и даље је ту. ЕУ ту ништа не може да уради. Једино што су успјели да ураде, колико ја разумијем, је да су дошли на идеју да удовоље /премијеру самопроглашеног Косова/ господину Аљбину Куртију и Приштини, да измијене овај споразум о ЗСО тако да нема права за Србе на сјеверу Косова и да су та права апсолутно вјештачка, док стварна власт треба да остане у рукама Албанаца", нагласио је Лавров.

Лавров је рекао да ЕУ, наравно, треба да буде срамота, јер су 2013. године "трубили" о успјеху.

"Успјели смо, проблем Косова је ријешен. Ништа од тога. Сада, као и по било ком другом питању, када је неопходно да се почне са спровођењем споразума, они се повлаче у корист оне стране која им је ближа у овом конкретном случају, а ближи су, наравно, косовским Албанцима, јер су исказали своју оданост, желе у НАТО, желе да уђу свуда и вјерно ће слиједити упутства ЕУ, само да албански проблем на Балкану не експлодира. Албански фактор је веома озбиљан", истакао је Лавров.

Он је напоменуо да предсједник македонског парламента и даље сједи за столом на коме је истакнута албанска застава.

"И македонска је ту негдје, али је албанска поред. Али то је, заправо, посебна тема", закључио је Лавров.Оставите одговор