Случај Мађарска: Чим не слушате, ЕУ вас прогласи за недемократе и безаконике

Европски парламент усвојио је данас резолуцију о Мађарској у којој је изразио велику забринутост због, како наводи, нарушавања демократије, владавине права и основних права у Мађарској, посебно кроз недавно усвојени такозвани пакет заштите националног суверенитета.

четвртак, јануар 18, 2024 / 16:02

У саопштењу Парламента наводи се да то тијело ЕУ осуђује "намјерне, сталне и систематске напоре мађарске Владе да подрива оснивачке вриједности Уније".

Резолуција је усвојена са 345 гласова "за", 104 "против" и 29 "уздржаних".

Европски посланици упоредили су пакет заштите националног суверенитета у Мађарској са "озлоглашеним" Законом о страним агентима у Русији. (Иначе, такав закон постоји у САД од 1938. године, прим. Фронтал.РС).

У саопштењу посланика истиче се да Парламент "жали" због одлуке Европске комисије да обезбиједи до 10,2 милијарде евра раније замрзнутих средстава за Мађарску, која је донесена упркос томе што Будимпешта није спровела реформе правосуђа које су од ње захтијеване.

Посланици осуђују наводну систематичну дискриминаторну праксу усмјерену против академије, новинара, политичких странака и цивилног друштва приликом издвајања новчаних средстава.Оставите одговор