’Лаштва о "Прислушкивању”: Пренос надлежности, тишина и рад реда ради

Ниједно од тужилаштава није објаснило зашто грађани плаћају органе који служе као читачи кривичних пријава и проточни бојлери за потписивање полицијских извјештаја.

недеља, јун 14, 2020 / 09:11

Пише: Стефан Мачкић

Спорадично прекидајући ћутање о рушењу Републике изнутра, ’лаштва потврђују да нису надлежна за било шта крупније од гоњења уживалаца пола грама љековитог биља и за печатирање туђих – полицијских или личних – писанија. Заиста, сјећа ли се ико иједне озбиљне истраге, да ју је само од себе покренуло иједно ’лаштво у Српској, и да је она уродила каквим-таквим затворским плодом?

Републици не требају масно плаћене – и притом имунитетом заштићене – ћате, па не би било згорег да се (само)укину. Дотад, или до њиховог преобликовања у тужилаштва, и то јавна, како је то предвиђено Уставом Републике Српске, насмијте се од муке њиховим одговорима, цитираним у наставку. (И праведнички гњев често неосновано испољаван према судијама, усмјерите на оне који га редовно заслужују, а то су наша ’лаштва, јер они оптужницу подижу и неспособно је заступају пред судом.)

Читајући "одговоре”, српског језика зналцу, дакако, неће промаћи да се одговарати може и давањем одговора (на питање), али и бивањем погодним, примјереним за нешто, пристајањем некоме; сношењем одговорности, бивањем одговорним; бивањем изведеним пред суд, бивањем оптуженим; бивањем прозваним, позваним на провјеру знања, ради оцјењивања; наговарањем некога да одустане од какве намјере, плана, одвраћањем; између осталог.

На читаоцу је да сам себи одговори о каквом је одговарању ријеч.

ОЈТ БЛ: Станивуковић и Сандић пријавили, дато тужиоцу да се поигра

"Окружно јавно тужилаштво Бања Лука […] запримило [је] двије кривичне пријаве од стране подносилаца; Драшка Станивуковића и адвоката Дариа Сандића из Бања Луке, у вези са кривичним дјелом неовлаштено прислушкивање и тонско снимање”, па је "наведени предмет додијељен […] у рад поступајућем тужиоцу.”

Бањолучко ’лаштво, дакле, вели да су примили кривичну пријаву, и то је највише што је иједно ’лаштво у Републици Српској учинило. Похвале за бањолучку предузимљивост.

РЈТ: Одричемо се надлежности у корист неуставног ’лаштва БиХ

"Како се у овом случају ради о наводима изреченим од стране Предсједништва БиХ, институција надлежна за поступање, односно утврђивање да ли из изречених навода произилазе основи сумње да је извршено кривично дјело је Тужилаштво БиХ”, поручују из Републичког јавног тужилаштва (не одговарајући по чему су било републичко, било јавно, било тужилаштво).

Чак и када би тврдња да се надлежност одређује према функцији починиоца кривичног дјела била тачна – нормално, РЈТ за то није пружило никакво законско утемељење, а и како би? – ово ’лаштво је прећутало питања, и противрјечност одговора, о кривичној одговорности министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача.

Милорад Додик ће сигурно побјеснити када сазна да РЈТ хоће да га истражује неуставно Тужилаштво БиХ, попут "колико-је-то-Србин” Бранислава Бореновића.

ОЈТ ДБ и ПД: ’Немојте, људи, кô Бога вас молим!’

Окружно јавно тужилаштво у Добоју је господски кратко, без икаквог детаљнијег појашњења, одговорило да није надлежно, док је Окружно јавно тужилаштво у Приједору на сличан лаконски одговор додали и трешњицу мјесне ненадлежности.

Будући да оних пар патрљака нечега што се теоретски некад и могло називати опозицијом и даље формално дјелује на територији цијеле Републике, што би значило да су могли бити прислушкивани и у Добоју и у Приједору, овакав одговор ни приближно не утаљује жеђ; наравно, не жеђ за правдом, јер су за правдом жеднећи Срби давно пресахнули, већ жеђ за истински духовитим примјерцима бирократског скидања одговорности.

Ко зна, да их народ више плаћа, можда би ’лаштва била духовитија у свом џабалебарењу. Народ да се стиди и своју грешку хитно да исправи!

ОЈТ ТБ: Има и духовитости…

Херцеговци још увијек нису лишени хумора, па је тако потписнику ових редова из Окружног јавног тужилаштва у Требињу стигла, на адресу електронске поште, само аутоматизована потврда да његов упит није прочитан. Такве бисере заиста треба његовати; зато, искрене честитке Требињцима.

ОЈТ БН и ИС и Тужилаштво БиХ: … и достојанствених минута ћутње

Окружна јавна тужилаштва у Бијељини и Источном Сарајеву и Тужилаштво Босне и Херцеговине на питања уопште нису одговорили, макар ни одбијеницом попут оне из Требиња. Питања су им послана још 21. маја, када је у Народној скупштини Републике Српске и речено то што је речено, а како се овај текст објављује 14. јуна, од њих смо добили, како вели свезнајући Гугл, скоро 35 000 минута ћутње.

Ипак, недовољно за тихо (у)дављену Републику.

Допуна: Грешком је из изворног текста изостављено Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву, те је текст 15. јуна допуњен и њиховим ћутањем.1 КОМЕНТАР

  1. И ви сте се навадили на шупљаке младог Шојића-Станивуковића. Браво!

    То што пишете г. Мачкићу говори о озбиљности тужилаштва. Не баве се глупостима, за разлику од беспосличара за компјутером. Било да је компјутер ћаћин, као у случају младог Шојића; или ко зна чији као у вашем случају.

    Почели сте добро, а завршили у блату под Шојићевим тоалетом. Штета. Срећа да се може поправити. Материјала има за писање о тужилаштвима, али треба радити, истраживати, размишљати. Стати на жуљ озбиљним ликовима. Лако се ваљати у блату Шојићевог тоалета за ситан ћар. Привидно и безлично.

Оставите одговор