Купуј домаће

Један од најотрцанијих слогана али и једна од најбољих ствари које можете учинити за себе. Одлична навика. Свакога дана, свако од нас доноси одлуку о броју незапослених у Српској. Уласком у продавницу и одабиром производа који стављамо у корпу одређујемо и ниво нашег националног богаства. Сваком својом појединачном куповином одлучујемо ко ће и шта производити. […]

среда, фебруар 25, 2015 / 00:31

Један од најотрцанијих слогана али и једна од најбољих ствари које можете учинити за себе. Одлична навика.

Свакога дана, свако од нас доноси одлуку о броју незапослених у Српској. Уласком у продавницу и одабиром производа који стављамо у корпу одређујемо и ниво нашег националног богаства. Сваком својом појединачном куповином одлучујемо ко ће и шта производити. Хоће ли наше фирме и радна мјеста опстати, хоће ли стагнирати или ће обогатити своју понуду, зависи од нас самих. Не постоји нити једна друга институција која тај посао може одрадити боље.

Било је другачије. Прије само 20 или 30 година то је био посао државе. Државе су директно или индиректно одлучивале и утицале на наш избор приликом куповине. Радиле су то вијековима. Индиректно царинама а директно дозволама/забранама увоза државе су штитиле своје произвођаче и пунила свој буџет. Систем се показао неефикасним, завладало је доба глобализације и укидања царинских баријера. Држави су остале мјере попут стандардизације, сертификовања, означавања. Сложен је то систем од кога смо јако далеко. И када систем проради у свом пуном капацитету неће нас штитити од најјачих конкурената.

Шта нам је чинити?

Мора се куповати домаће. Мора се промијенити свијест сваког појединачног потрошача. Палачинци са Нутелом – шамарчина! Доместос и Фејри – још једна! Бајадера и Нивеа – шаком у главу! Јесте… понијело ме и карикирам али мора се нагласити проблем.

Свијест о значају и потреби куповине домаћег ваља усађивати од првих самосталних одлазака у куповину, од првог разреда основне школе. Наши просвјетари требају бар једном мјесечно одржати по један посебан и интересантан час на ову тему. Јавни медијски сервис не смије свима нама скакати у стомак и у ударном термину рекламирати Орбит, Кнор, Рафаело и Нивеу. Комерцијални медији су нешто друго али јавни сервис мора радити у јавном интересу а јавни интерес је да се купује домаће. Умјесто нападних рекламних кампања за увозне брендове свакодневно емитовати промотивне прилоге са домаћим производима у главној улози. Ред домаћих производа па ред домаће туристичке понуде. Ово су подстицајне мјере а коштају нула марака. На стотине је сличних, не користимо их и радимо управо супротно.

Велике мултинационалне компаније које контролишу производњу и дистрибуцију највећих малопродајних брендова манипулишу величином фонта, манипулишу ситним словима. Информација о производу, произвођачу и увознику је вјешто сакривена, практично невидљива. Учинити је лако доступном. Прописати да штампају фонтом ништа мањим од 12. Направиће им то прави курцшлус у производњи али то нам и треба бити намјера – отежати странцима пословање на нашем тржишту. Они то нама раде вијековима.0 КОМЕНТАРА

 1. Tekst je dobar.Tema kojom se bavi takođe.Ali to su nažalost vrlo usamljeni primjeri.Treba graditi svijest kod ljudi.E to ide teško.Treba biti strpljiv, uporan,pa ako treba i dosadan da bih se nešto postiglo.Kod našeg čovjeka postoji pogrešna pretpostavka da je tuđe bolje od našeg.Naravno da ima i toga,ali to nije pravilo.Kod nas postoje tzv.uvoznički lobiji.Uvezani su sa svima koji im mogu pomoći da se njihova roba nađe na našem tržištu.Kada se tome doda činjenica da su veliki trgovački centri uglavnom u vlasništvu onih izvan RS,i koji po pravilu protežiraju svoju robu,onda nije ni čudo što se naši proizvodi slabije prodaju.Pozivam sve one koji čitaju ovaj komentar da kada sledeći puta odu u kupovinu u ovakve centre dobro pogledaju gde su izloženi proizvodi iz RS.Biće vam odmah sve jasno.I da bude još jasnije sva zarada ovakvih centara ide izvan RS.

 2. Између патриотизма промовисаног од стране збринутих квази националиста и мојих, економских могућности. Бирам свој интерес, тако да купујем оно што је повољније, и савршено ме заболи полни орган јел’ домаће или је увозно.

  Оног тренутка када ова власт почне да води рачуна о нама, незапосленим, и омогући нам да и ми зарадимо какву такву плату, тада ћу, можда, почети гледати чије је.

 3. Hm,

  kako će firma koja dnevno proizvodi hiljadu komada nečega
  biti konkurentna firmi koja dnevno proizvodi stotinu hiljada komada toga istog.

  Odgovor je državnim podsticajima, a koliko se sjećam autor je protiv toga.
  Ako ne, zanimljivo bi bilo, osim opštih priča za koje smo svi, čuti kako se može ostvariti konkurentnost.

  Možda da se radnicima plata daje u bonovima koje smiju trošiti samo na domaće proizvode?

 4. Истина је да наши потрошачи не могу бити у конкуренцији са увозном робом. Квалитетом ДА, али цијеном НЕ. Међутим, држава, наша национална свијест и упорност могу унаприједити домаћу привдеду и ослонити је на стабилније ноге.

  Јапанци купују домаћу рижу која је 1.5 пута скупља од Америчке увозне риже, али то им не смета јер знају да ће тај новац опет завршити у њиховом привредном систему и да ће им се на крају индиректно исплатити.

  За почетак можемо да купујемо домаће млијеко, уље, шећер и остале основне намјернице.

  Богаство једне државе се огледа у томе колико производа има од једне културе, сировине и слично. По овоме и нисмо на неком завидном нивоу, али заједничким снагама можемо учинити много.

  ПРОБЛЕМ: Због ситних интереса појединаца омогућава се великим трговцима да увозе све и свашта, продају то по нижим цијенама без строге контроле и јаких царина. А онда маркетингом и медијима се дотуче свијест народа. За неке ствари смо апсолутно сами криви и док то не сконтамо неће нам бити боље!

 5. Аутор је промотер либерализације тржишта, ако се не варам. Проста сељачка логика каже да је резултат утакмице Борац БЛ – Бајерн Минхен 0:13, па се сличан очекује у утакмици српске и њемачке привреде. Субвенције, дампинг, подстицаји омогућавају моћним њемачким компанијама да униште домаћу конкуренцију. Литра млијека у центру Берлина је 33% нижа од литре домаћег млијека у Бањој Луци. Слично и са уљем, текстилом.

  Дакле, домаће тржиште треба заштитити. Шаровић је отјеран кад је стао на пут хрватском увозничком лобију. БЛ млијекара и Фруктона су беспотребно уништене. Да бисмо куповали углавном домаће, оно мора бити квалитетно. Ја купујем дубичко млијеко, еурокрем, сокове, пиво за госте, али искључиво зато што задовољавају квалитетом. Али нећу купити пола кг домаћег паризера само зато што је цијена испод 2 КМ. Смеће ми не треба. Међутим, већина становништва је у таквој биједи да нема више од те 2 КМ, па немају избора. За то су криве власти, јер је огромна незапосленост.

  И зашто бих куповао домаће, ако неко на врху покупи кајмак, а радници надниче за 400 КМ. Да неко проћерда на концерте Ленија Кревица и Лепе Брене милион, 6 милиона КМ на рафтинг, 30 милиона на покривање криминала у БИБ,…? Да стипендирам лопове и распикуће? Па овдје маса људи није жељела да донира угроженима од поплава, јер Влада није поуздана да би располагалла тим новцем. Људи који у крви створише Српску данас немају позитивне емоције према истој. Зато што им је банда згадила. Али кад би се власти одговорне односиле према јавним средствима, смањили намете привреди, помогли сељанима да произведу квалитетну храну, повећале запосленост, смањиле потрошњу и уштеђен новац дали за подстицаје, сигуран сам да би сви куповали доста домаћих производа.

  Доста доброг што блогери и коментатори овдје предлажу је нереално, утопија, али није нереално да произведемо здраву храну за потребе властитог становништва, која неће бити драстично скупља од увозне. Шта ће нам јабуке из Шпаније и лук из Кине? ГМО соја у салами. Ако знамо да је здраво, без хемије, адитива, многи ће купити и 33% скупљи домаћи производ. Да бисмо купили сви, предуслов је повећање куповне моћи становништва. Али како кад се 2 милијарде украдоше на царини?

 6. Исти принцип као што је навео Буда, дакле гледам свој интерес и свој џеп!

  Пошто су од акције „купујмо домаће“ прво политичари дигли руке, јер они и дипломе купују стране, а не домаће, камоли шта друго!

 7. Dok je bilo drzave, i tamo gdje ima drzave, ona je stitila i stiti svoje i potrosace, i proizvodjace.
  A, na ovom jadnom komadu zemlje u kojoj drzava krade i proizvodjace i potrosace, a i jedni i drugi mazohisticki trpe, namjestaju se kako je zgodnije caru i carevini da ih tare, da im kicmu lomi, podmicuci lice da im je zgodnije na im pljunu u njega , sto je najjadnije postoje ima i onih , iako stenju pod papcima njegovim podignu uvis desnicu i uzvikuju Heil, dodo, e bem ti takve i proizvodjace i potrosace.

  Pljujem i ja na njih, kad sami pljuju na sebe, kad brisu njegovu pljuvacku sa lica, a ne smiju da i oni pljunu njega, ili makar da ga pitaju:Dokle?

  Kupujem ono sta mi treba, ne gledajuci cije je, domace ili nije, procitam deklaraciju, i naravno, presudna je cijena.

  A, onaj usorac mi se gadi, jos vise oni koj ga trpe, a najvise ova zemlja us…a.

 8. Купуј домаће, па наравно.

  Има једноставан начин да се заокружи бар прехрамбена индустрија, да се увозни лобији који од рата до данас плаћају власти да системски уништавају пољопривреду натјерају да овдје уложе у производњу, па нека нам наш производ продају у њиховим „страним“ тржним центрима и нека вишак извозе.

  Ето рјешења на тему купуј домаће из здравствених и родољубивих разлога.

  ЗОРА је ту јасна, не чух ни једну партију задњих 15 година да смједе рећи како ће уништити увозни лоби, ето, ми их нећемо уништити, даћемо им шансу да кроз партнерство уложе у производњу и зараде новац, али ће од тог новца остати 80% у Српској, а екстра профит од 20% нека носе, или даље улажу овдје.

 9. Bravo za tekst. Da imamo svijest koliko je ovo važno svima bi nam bilo mnogo bolje. Treba krenuti od sebe i zapitati se šta sam ja to mogao da uradim za državu a ne čekati da ti država nađe posao. Prvo treba sebe usavršiti kroz školovanje i razne tečaje stranih jezika pa tek onda kritikovati nekog ko se bori i nešto radi. Najlakše je sjediti kod kuće i spavati do podne i onda ti kriva vlast.

  Kupujmo domaće.

 10. @ buddha, 25.02.2015. 11:27:22

  Kupovinom domaćih proizvoda ne pomažeš vlastima. Možda kupuješ od firme čiji su radnici aktivisti SDS ili PDP. Kupovinom domaćeg pomažeš otvaranju novih radnih mjesta. Koliko vidim baš to ti treba.

  @ češnjak

  Konkuretnost i kvalitet su subjektivne stvari. Nešto što je kvalitet za tebe ne mora imati isto značenje za mene. Domaći proizvodi imaju jedan poseban kvalitet koji nema niti jedan uvozni proizvod – domaći su, djelo naših ruku i naše pameti. Njihovom kupovinom raste domaća privreda, raste nacionalno bogastvo. Nema potrebe za nekim posebnim podsticajima, najbolji je podsticaj kada domaći proizvod strpaš u korpu i platiš ga na kasi. Ništa više od toga.

  @ AGRONOM

  Trgovci pune svoje rafe robom koja se kupuje. Nema tu neke posebne mudrosti ili zavjere. Kada svjest o potrebi kupovine domaćeg dostigne odgovarajući nivo – izbjegavaćemo uvozne proizvode. Trgovci će se brzo prilagoditi i robu iz uvoza zamijeniti našom.

  @ drazen78bl, 25.02.2015. 14:32:03

  Tvoja ideja da se kupovinom domaćeg finansira bahata vlast – pogrešna je. Vlast se jednako dobro finansira i kada kupuješ robu iz uvoza. Čak i bolje. Ako ti se ne finansira Dodo i njegova bulumenta okreni se malim lokalnim proizvođačima hrane. Kupuj direktno od seljaka. Preskoči ABC sir i Milford čaj.

 11. Каква је регулатива Европске Уније по питању државних субвенција?

  Да ли је могуће да би нам (дугорочно?) више штетили повећани царински намети ЕУ, у коју извозимо преко 70%, него што би нам допринијеле субвенције на које би ЕУ одговорила повећаним царинама?

  Каква је регулатива ЕУ у погледу субвенција од стране држава чланица, ако бисмо евентуално једном ушли у ЕУ?

  Мислим да је јачање свијести о потреби куповања домаћих производа и јачање предузетничког духа код домаћих (пољо)привредника, уз олакшавање намета и разбијање гломазне, неефикасне и корумпиране бирократије, много корисније од субвенција, које би нам чак могле и штетити.

  Некидан сам гледао интервју са Шешељем у којем предлаже да се тржиште либерализује, али да се страни предузетници који би могли угрозити домаће произвођаче „тјерају“ из земље нпр. учесталим и детаљним инспекцијама и сличним притисцима који би били у складу са законом и ЕУ регулативом, па на које иста стога не би могла одговорити повећавањем намета. И то није лоша идеја.

 12. Младене,

  Одговори си ти дјетињасти. Никад, нећу купити Плантаго чај, који је врхунског квалитета и изгледа, и цијене 2.20КМ за 20кесица, увијек ћу купити Милфорд од 40кесица за 3.50КМ (на акцији кад буде).

 13. Увијек купујем искључиво српске производе(РС и Србија),што се хране тиче.Ако не знамо направити ауто,у храни смо шампиони.Потом долазе на ред производи из федерације,а затим ехју.Да ли имају цијену и квалитет?Имају.Дубичко и кравица,Златиборац,разноразни сиреви,хљеб(никад код Шиптара),сокови,Нектар,вина из Херцеговине(обе),.Проблем је што смо допустили да велики центри и трговачки ланци креирају наше потребе.Свака нормална земља услови ланце омјером 60:40.У овом корумпираном друштву,тржишни инспектори не раде свој посао.Центри условљавају домаће произвођаче да закупе рафе код њих.Центри помјерају валуту плаћања на 6 мјесеци.Који то произвођач може издржати,кад се ПДВ плаћа по изданој а не наплаћеној фактури?А државу и судове заболи полни орган за средства наплате у привреди,једино њихова потраживања не застарјевају.Велики трг.центри су били почетак нашег краја,погледајте колико је малих радњи затворено по вашим градовима.Два до три центара запосле 200 људи,затворе 2000 радњи са 1-2 запослена.Затим порозна граница,гдје са једне стране ради скела на Дрини,а са друге дивљи путеви кроз херцеговачки крш.И субвенционисана роба из ЕУ.Нико нормалној земљи не може забранити да уведе контра-мјеру за ту робу.И Шаровић и Додик само причају,нико ништа није урадио,ако ћемо поштено

  ПС.Двије године сам био на мору у једном хрватском хотелу.У соби,у ресторану не постоји нити један производ који није направљен у ХР.То им је политика свих хотела.Ове године сам провео бесплатан викенд код другара на Палама.У јединој продавници на Јахорини се продају Дукат производи,…Има доста и до нас.

 14. буда,

  како год окренеш нема нама спаса без ЗОРИНОГ убитачног програма по питању производње хране и резерви за најмање три године унапријед.

  Све ви добро констатујете, дајте нам власт годину дана и видјећеш да се поштују међународни споразуми,да имамо невиђене унутрашње резерве, да се чуда дешавају по питању полудириговане пољопривредне производње, и невиђеног улагања у производњу оних чији су тржни центри.

  То ти је гаранција мојим животом, нико неће бити оштећен али сви ће добити понуду коју неће моћи одбити.

  Остало је стратегија, о њој се не прича, она се проводи кад добијеш шансу.

  Вјерујте да сам на мјесту Цвијановићке могао би то урадити са кадром који сад имамо у министарству, институтима, на Универзизету и инспекторату.

  Замисли тек да се појачамо, да дођу родољуби из ЕКОНОМСКОГ ПОКРЕТА који су овом народу прије 14 мјесеци на АТВ рекли да једино Еколошка партија РС,данас ЗОРА и Лазаревић имају озбиљан и радикалан програм у држави.

  Поздрав

 15. drazen78bl, 25.02.2015. 14:32:03

  “Дакле, домаће тржиште треба заштитити. Шаровић је отјеран кад је стао на пут хрватском увозничком лобију.“

  Типично размишљање телалука. Постоје зли момци на власти и добри Шаровић који је отјеран јер је сметао неким увозничким лобијима.

  Ево, вратиће се Шаровић. И шта ће затећи? Исто оно што је и оставио. Хрватска је члан ЕУ, а БиХ има потписан споразум о слободној трговини са ЕУ.

  По телелуку ће супермен Шаровић наћи чаробно рјешење по којем ће његови Босић и Иванић ујутро потписивати споразуме о евроинтеграцијама, а Мирсо Шаровић ће послије подне тражити рупе у тим споразумима и спријечавати увоз робе из те исте ЕУ (чији је члан и Хрватска).

  А када се предложи да и БиХ уради нешто што ради ЕУ (штампање новца) да би подстакла извоз и конкурентност својих производа на домаћем тржишту, онда багра крене са нападима.

 16. Није питање трговина са ЕУ, коју није ничим оспоравао Шаровић, већ је одбио да потпише Хрватској повлаштен споразум за увоз у БиХ! То додобрански глупаци никако да уклавире!

  Кад купујеш вино, да ли смета што је добро а сасвим пристојне цијене вино из Македоније, Србије или Црне Горе, зашто бих плаћао скупље неком домаћем Вукоју? Тако исто и пиво, бјела техника, храна, зашто је корнишон из Македоније довезен на наше тржиште јефтинији и бољи од „домаћег“?

 17. Serbinum,

  Vidi, i nasa vlast je uslovila 60-40, ali vlasnici supermarketa su im doskocili vrlo vjesto, npr. cokolada za kuvanje Konzum kosta 1,15, Stark 1,60, naravno u Konzumu.

  U marketu AS Stark cokolada za kuvanje je 1,15. Toliko o monopolu. Naravno, kupim u ASu. Ali, isto tako kad je subota i 10% snizenje u Konzumu, kupim njihovu za 1,03…

  Poenta moje price je lako je biti patriota i kupovati domace, kad imas 1000-3000 maraka mjesecno. Iste te markete nisam ja doveo. Neko je uzeo novac i pustio ih na trziste, epilog je poznat. Nemamo male prodavnice, nemamo radna mjesta. Ono sto imamo jeste nacionalna prica Milorada koju prica samo kako bi uvdecao svoje bogatstvo, i odlozio svoje procesuiranje pred sudovima. Vi ostali ste sitni misevi koji za svoju egzistenciju morate jesti njegova govna.

 18. harper, 26.02.2015. 08:26:23

  “Није питање трговина са ЕУ, коју није ничим оспоравао Шаровић, већ је одбио да потпише Хрватској повлаштен споразум за увоз у БиХ!“

  Нико крупно к’о Харпер не лаже!

  Хрватска је до уласка у ЕУ била чланица ЦЕФТА-споразума. Уласком у ЕУ Хрватска је добила сва права која имају и остале земље ЕУ.

  Права које имају земље ЦЕФТА су мања од права која имају земље ЕУ и ту је Хрватска искористила своју позицију чланства у ЕУ. БиХ има потписан споразум са ЕУ о слободној трговини и свака новопримљена држава у ЕУ по том споразуму стиче та права.

  Случај је хтио да је од потписивања тог споразума једино Хрватска постала дио ЕУ, па телалук то покушава приказати као Додиков уступак Хрватској, а не као обавезу БиХ према ЕУ.

  Друга је ствар што је Шаровић хтио да у тој ситуацији и Турској да тај статус, иако Турска још није чланица ЕУ. Због тога је стекао велику популарност у чаршији, а да се то у чаршији цијени доказ је да нико ни у сну не смије упитати ‘зашто баш Шаровић, а не неко други’.

  Кад Бакир одабере, нема поговора!

 19. ex: „Domaći proizvodi imaju jedan poseban kvalitet koji nema niti jedan uvozni proizvod – domaći su, djelo naših ruku i naše pameti.“
  ………………………………………………………….

  Ex, kao i inače, otvoriš neku temu koristeći se opštim mjestima, začiniš floskulom „kupujmo domaće“, ali iskreno ne daješ konkretne prijedloge. I to je u ovakvoj formi teksta u redu jer se onda očekuje da se detalji bruse kroz raspravu u komentarima.

  Pa te ja pitam – Šta je to domaći proizvod?

  – Da li je domaći proizvod krašov keks koji je u vrećama dovezen u Prijedor i tamo upakovan?

  U kafiću ti konobar kaže da imaju samo ožujsko, nikšićko i tuzlansko – koje ćeš popiti i zašto?
  ……………………………………………………….

 20. Глуп си ти симо, много глуп, ЦЕФТА је важила за све државе региона, а промјеном статуса Хрватске, тај споразум се морао промјенити, јер су односи постали другачији, више није ЦЕФТА споразум на снази, Хрватска би се морала придржавати ССП са ЕУ. БиХ није још постигла тај ниво споразума са ЕУ, према томе Хрватска је преко Додика и његовог СНСД-а хтјела да задржи повлаштен положај из ЦЕФТА, што преведено на уобичајени жаргон, хтјели су и јаре и паре!

 21. Симо Пјетлићу, немој се толико узбуђивати! Све се одиграло пријњ уласка Хрватске у ЕУ. Сељак из Поткозарја прода млијеко у Загреб, па га као Дукатово купи домаћица у БЛ Конзуму на акцији. Реално, она пије домаће, али Додикова власт је одговорна за крах БЛ мљекаре. Даље, вјероватно да се узима проценат на увозу, па је то главни мотив. Зна то можда Чаушевић. Имаш у СП човјека који је увозио навелико текстил из Турске као снсд члан, али није могао издржати рекет. Сукобио се са својима, отишао. Сада увози лик из ФБиХ.

  http://www.srna.rs/novosti/127569/sarovic-bih-autonomno-donosi-odluke-o-uvozu.htm

  А ево како то снсд ради:

  http://bigportal.ba/bubrezni-bolesnici-skrbicev-zlatni-rudnik/

 22. Буда,ја имам 1100 КМ,жена око 900.Радимо у приватној фирми,некад остајемо и до 8 навече на послу,ѕбог 3 дјеце.Ипак,никад не би купио јефтиније у конзуму ѕа 7 фенинга,као ти.Ја за разлику од многих вас,нисам ни у једној странци.Учланио сам се 1991.у СДС и више никад нисам отишао ни на један састанак,нити сам икад више платио чланарину.Никад не би попио ништа сем Нектара.Не узимам Нутелу крај Еурокрема.
  А ти једи своја страначка говна,СДС или СНСД,Милина или Млађина,ситни мишу који ни комуницирати не знаш без вријеђања.

 23. Stvarno sramota od frontala. Umjesto da izbace ovog seljaka budhu sa frontala oni mu samo obrišu komentar i to je to. Nevjerovtno je da neki seljak ovdje dođe tek onako i vrijeđa ostale komentatore, neradnici, džabalebaroši, koji vrijeme gube na forumima i pišu gluposti umjesto da zasukaju rukave i rade. Najvjerovatnije da je SDS obećao državnu sisu pa se čeka …. more dao bih ja vama ono što ste zaslužili.

 24. За разумијевање домаће производње потребно је схватити да су и Република Српска и БиХ као домаће тржиште мали за већину индустријских поступака. Уосталом ми смо једина земља у Европи која извози озбиљне количине електричне енергије у континуитету. Да ли су производи конкурентни. Ја бих рекао да јесу, барем када је у питању храна. Да ли могу бити конкурентнији? Наравно да могу. И онда долази питање шта држава треба да уради. Да ли, као у најновијем примјеру да законом нареди пријем енолога у пуни радни однос или да направи и суфинансира једну енолошку станицу за све винаре, па на тај начин „легално“ подстиче производњу вина. Уопште ситуација у пољопривреди и преради би се значајно унаприједила када би држава покушала да попуни неке празнине, а не да констатује како су пре купци и накупци дио модерног тржишта и либералне економије, а ђубре, дизел и пар милиона Фрмленду сва политика.
  Гледе суседне Хрватске, ако ме сјећање не вара, чланство у ЕУ донијело јој је главобољу што се тиче извоза у БиХ. Зато су уз велику подршку цијеле ЕУ лобирали да им остану олакшице из ЦЕФТА споразума, које наравно нису могле остати за БиХ у супротном смјеру.
  Колико је то добро питајте телалук. Знам да је режиму то сасвим нормално.:D

 25. Front,jesi u pravu.Hrvati gro proizvoda izvoze u ex-yu i ne treba im popustiti,neka izvoze u EU.Moje je misljenje da svi oni puno pricaju a malo rade.Cak i Usorac i sva ta nasa domaca udruzenja.Mi sa ovakvom ekonomijom nemamo sta traziti sa njima u EU.Ubise nas dampinskim cijenama i subvencijama na izvoz.Nase Vijece ministara mikad nije uvelo nijednu kontra mijeru na te proizvode.A nasi proizvodjaci sa ovim kamatnim stopama u ovim stranim bankama,nemaju takodje sta traziti.Protekcionizam nam je jedino rijesenje,a onda kad stanemo na noge mozemo ici na slobodno trziste.To se naravno ne odnosi na banane:).

 26. Serbinum, 27.02.2015. 08:22:45 [143155]

  Видиш да си ретардиран. Кад те ухватим у лажи, онда ме вријеђаш.

  Буда има двогодишњу кћерку, тако да јако добро водим рачуна о свакој марки, па и о оних пишљивих 10 фенинга, које остварим на попустима суботом. Није лако кад сваке седмице мораш дати 20 марака за пелене и марамице, и тих 10% попуста добро дође.

  За разлику од вас, ухљебљених партијских лажова, квазипатриота, србенди над србендама, сваки дан морам дебело водити рачуна о новцу који моја породица има.

 27. „За разлику од вас, ухљебљених партијских лажова, квазипатриота, србенди над србендама, сваки дан морам дебело водити рачуна о новцу који моја породица има.“

  Za ovo bih zatvarao do godinu dana u prdekanu zbog vrijeđanja radnika, pogotovo radnika koji rade u realnom sektoru, privatnom, gdje radno vrijeme traje 10+ sati.

  Ove neradnike iznad bih govnjivom motkom istjerao iz kuće i dao im krampu i lopatu i u kanal. Za djecu postoje vrtići i jaslice!

 28. Херц,

  За ово што си написао има основа да те тјерам, угрожаваш моје право на живот. Имајући у виду да си психички болесна особа, да си пријетио смрћу Борису Тадићу, па те Биа обилазила, опростићу ти.

 29. Ako je to tako imam i ja tebe osnov da strpam u prdekanu i da ti uzmem 10000KM zbog nanesene duševne boli poistovjećivanjem moje ličnosti sa drugim ličnostima i lažnog pisanja da sam bilo kome prijetio smrću. Neću te tužiti zbog malog djeteta jer nije dobro da dijete odrasta bez oca koji je u zatvoru. Kakav je takav je, otac je, ali neradnik, leziljebović, naprdivač i poremećen jer apel da uzme i radi smatra ugrožavanjem prava na život.

 30. Da se podsjetimo:

  http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=48756 #komentar

  „Да ми се поново јави мејлом, па јој ја уз гусле и синтисајзер запјевам „имам страшног певца, скаче и на гуске и патке, а тек на ћурке…од милоште га зовем Симо Ороз“, па онда „Нееееда више није тако охола, Неееееда сада свима каже да. И Павићу, и Додику.““

 31. Može EX-1978 i mnogo bolje od ovog prezentovanog. Konkretno, kad je već pomenuo kako je bivša država štitila domaće tržište, pa mogao je reći i kako se današnja država ponaša upravo suprotno. EX-1978 odlično zna kako političke elite BiH-e godinama pogoduju hrvatskom izvozničkom lobiju, pa je bilo za očekivati da nešto kaže i o tome.

  Sljedeće šta je bilo očekivati, obzirom da je to EX-u odlično poznato, jeste činjenica da našim tržištem dominiraju federalni ili inostrani prodajni centri. U ovim centrima prilično je teško „kupovati domaće“ kad najčešće nude robu svoje zemlje, a domaću je moguće naći u tek nekoliko procenata od ukupne ponude i to po ćiškovima, dnu polica i slično. Zatim, poznat je EX-u i problem dugovanja stranih tržnih centara prema domaćim proizvođačima. Ni u tom domenu država ništa ne čini da pomogne domaćim proizvođačima.

  Zatim, kao poseban problem treba istaći činjenicu da tržni centri bukvalno uništavaju male prodavnice (kakve se najviše baziraju na prodaji domaćih proizvoda). Dakle, zatvaranjem malih prodavnica em umanjujemo naše trgovačke kapacitete (čak od onih koji egzistenciju obezbjeđuju samozapošljavanjem stvaramo nezaposlene), em umanjujemo promet domaćih proizvoda…

  Na kraju, jedan od motiva zbog kojih ja lično pretendujem domaće proizvode jeste krivotvorenje ili kako da već nazovem „divlju proizvodnju“ pojedinih poznatih brendova. Ono „na brzaka“ sjetih se Knjaza Miloša punjenog po bijeljinskim podrumima, pa punionice štoka i vinjaka u okolini Banjaluke…

 32. Бориславе,ако мислиш да смо ех и ја један налог,вараш се.Све ово реплицираш мени :),а пишеш еху.Ја и даље купујем у малој продавници,код другара,кад је „висок датум“,може и црта,ако се нема.Јбг,рата је 300 кема,некад и зафали,али се никад не остане кратак.

  Буда,надам се да је кћи на матер,ако је твоја уопште.Ти си обични мали црвић,мене у лажи ниси ухватио.Али можеш за нешто друго,да провјериш исправност.

 33. Serbinum, 27.02.2015. 20:53:17

  Zaista nemam predstavu kako ste došli do toga da EX-a i vas poistovjećujem, a pogotovo da vama repliciram. Vjerujte da nisam pročitao niti jedan komentar, nego samo tekst našeg EX-a. Čak i u odnosu na tekst nemam nekakvih primjedbi po pitanju sadržaja i stavova, i zbog toga rekoh kako „EX može i bolje“, tako da sam se samo nadovezao na njegov tekst i pojedine teme nastojao proširiti u cilju širenja rasprave po pitanjima kakvu je EX opravdano potegao.

  Evo sad sam pročitao i vaše komentare i jedno mogu dodati DA POTPISUJEM sve šta ste naveli. U tom smislu, dakle, stekli ste pogrešan utisak o onome šta sam izrekao i ništa više.

  Pozdrav!

 34. slavija, 27.02.2015. 21:10:13 [143255]
  Другар,мораш се извући из сигурних скута мамине сукње и да видиш шта је прави живот.Струја је око 100 КМ мјесечно,гријање такође,обједињена наплата око 100 КМ,гдје су телефони,кабловска,…..Можда теби родитељи то плаћају са своје мале пенѕије,док ти тролаш овде,па не разумијеш.Троје дјеце је велики понос,али ја се борим за њих.Дјецу треба склонити са улице,да не би постали као Ждрале или Елез,да би сутра постали као људи.А то кошта,јбг.нису више времена да је све бесплатно,ако желиш да ти дјеце иду са улице и тренирају фудбал,рукомет,одбојку,…то платиш.Ако желиш да иду у музичку школу ,опет платиш.Ако се дрзнеш да их пошељеш на страни језик,платиш.Славија,ја не отимам,радим као црнац и плаћам своје обавезе.Ја набијам на ону ствар и једне и друге,а не само као ти,СНСД.Камо среће да ми остане 1700 КМ за трошење,да нисам у кнапу сваки мјесец.

  Бориславе,ако пажљиво прочиташ шта си написао,реплицирао си мени.Пошто сматрам да си озбиљан лик.

 35. Сербине

  Сад ме тјераш да и ја овдје понешто кажем о својој биографији, што сматрам да је мало неукусно, али ајд’.
  Прво, ја овдје не тролам ни за кога, друго, ја нисам против СНСД-а него против власти, таман да је власт у лику и дјелу и мог оца или брата оваква каква је, треће, нигдје нисам рекао да отимаш.

  „Уштинуо“ сам те мало зато што испаде да кукаш са 2000 марака примања, а нападаш човјека који има можда 5 пута мање. Један идиот га чак назва овдје битангом, нерадником.
  Нека ти имаш и 5 пута више уколико је то из реалних извора, али???
  Мени би било природно да си као такав прије на страни оних који немају и не раде, а свједок си и сам да разноразне политичке и остале протуве ваљају десетине, стотине хиљада па и милионе ничим заслужено и зарађено.
  А сад нешто и омени.
  Давно сам ја изашао из маминих скута. Моји родитељи су ме од малена учили и научили да се у животу борим од малих ногу и да се живи само од поштеног рада,пожртвовања али и понешто достојанства.

  И ја имам троје дјеце, школујем их и живим само од попишаних 830км инвалиднине, такође добијам рачуне за струју од 100км, али и разноразне судске опомене за рачуне, такође од ове попишане државице.
  А знаш зашто је тако!?
  Зато јер није довољно што сам изашао из рата скршен и осакаћен, него неко поставља и даље питање јесам ли ја „НАШ“ или „ЊИХОВ“, не развијам на кућном балкону страначку заставу…итд итд.
  Ако си „наш“ онда све може, ако си „њихив“ цркни, умри…могао бих овако до ујутро.

  Зато, спусти мало лопту!

 36. slavija, 28.02.2015. 12:09:30 [143277]
  Мени није никакав проблем се изинити човјеку.Извини,ако си био борац и постао инвалид.И ја сам био од 1992.у рату,али ето изашао сам читав.Ја буразеру мислим,да колико времена радим,да су ми примања премала.У тих мојих и жениних 2000,улази и кирија,коју добијам за локал.Радим још и на селу некакав воћњак,печем ракију и продајем,свашта нешто.Ја нисам ни ваш ни њихов,а све што зарадим је из реалних извора.

 37. Не требаш се ти мени извињавати.
  Немаш зашто.

  Природно је да сваки човјек што више ради више и жели, али исто тако неприродно је да неко жели више него што завређује и привређује, а при томе не бира средства и начине како, гази преко лешева.

  То је суштина која провејава овдје скоро по свакој теми.

Оставите одговор