Крађа под окриљем Ноћи музеја

Игор Крагуљ украо је у суботу увече умјетничко дјело из изложбеног простора Музеја савремене умјетности у Бањој Луци, за вријеме одржавања манифестације "Ноћ музеја”. Ради се о цртежу на паус папиру у потпису реномиране канадске сликарке српског поријекла Весне Перуновић, чија је вриједност процијењена на 4.000 марака. Ипак, крађу су снимиле сигурносне камере постављене у […]

среда, мај 18, 2011 / 18:24

Игор Крагуљ украо је у суботу увече умјетничко дјело из изложбеног простора Музеја савремене умјетности у Бањој Луци, за вријеме одржавања манифестације "Ноћ музеја”.

Ради се о цртежу на паус папиру у потпису реномиране канадске сликарке српског поријекла Весне Перуновић, чија је вриједност процијењена на 4.000 марака.

Ипак, крађу су снимиле сигурносне камере постављене у музеју, па лопова није било тешко открити.

Директорица Музеја савремене умјетности Љиљана Лабовић Маринковић каже да је украдена слика чинила цјелину од девет цртежа Весне Перуновић, а да је цијели случај бацио сјену на манифестацију којој се 14. маја прикључила и Бања Лука.

"У вечери када је 5.000 људи било испред Музеја и када је исто толико људи корачало кроз ову установу и дружило се са Весном Перуновић, један млади човјек је одлучио да својим чином уништи манифестацију ‘Ноћ музеја", огорчена је Маринковић.

Наиме, умјетница Весна Перуновић у вечери када је украдено њено дјело у тој установи изводила је двосатни перформанс под називом "Поноћна фатаморгана".

Украдено умјетничко дјело враћено је Музеју, након што су представници те културне установе обавијестили полицију у понедјељак о извршеној крађи.

"Дјело је враћено у року од два сата и цртеж ћемо поставити на његово мјесто", наглашава директорица Музеја савремене умјетности.

Директор полиције РС-а Гојко Васић истиче да је Игор Крагуљ саслушан и упућен на даљње поступање надлежном тужителаштву.

Полиција је раније такође ријешила крађу из галерије "Терзић", али је и након десетак година од извршења остао неоткривен починитељ крађе једне породичне збирке.Оставите одговор