Кошарац: Број жртава никад није верификован

Руководилац Tима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац рекао је Срни да манипулацију са бројем жртава у Сребреници врши интелектуална и политичка бошњака елита, уз помоћ дијела међународне заједнице. Кошарац је истакао да број више од 8.000 убијених муслимана у Сребреници никада није верификован. Он је подсјетио […]

среда, фебруар 20, 2013 / 22:31

Руководилац Tима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац рекао је Срни да манипулацију са бројем жртава у Сребреници врши интелектуална и политичка бошњака елита, уз помоћ дијела међународне заједнице.

Кошарац је истакао да број више од 8.000 убијених муслимана у Сребреници никада није верификован.

Он је подсјетио да је на основу информација којима располажу институције Републике Српске, Влада донијела одлуку да је неопходно провести процес утврђивања о догађајима у и око Сребренице од 1992. до 1995. године.

"Комисија за истраживање догађају у и око Сребренице је, под снажним притиском, изашла са списком више од 8.000 жртава. Међутим, тај списак никада није верификован. Треба истаћи да је толико пријављено несталих, али не и да их је заиста нестало", рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да ни Канцеларија високог представника није дозволила да ово питање буде ријешено на квалитетан начин.

Након тога је, истиче Кошарац, по матрици да су Срби агресори и уз сагласност /бившег америчког предсједника/ Била Клинтона, а у договору са Алијом Изетбеговићем, направљен списак од више од 8.000 убијених.

"То говори да је, нажалост, бошњачком народу својствено да манипулише бошњачким жртвама, што није добро", оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да не треба занемарити и улогу Насера Орића у цијелом том процесу, али ни улогу политичког и војног врха тзв. РБиХ који су одговорни за све догађаје у и око Сребренице.

"Забрињавајуће је што и данас, толико година након догађаја у Сребреници, немамо јасан став или иницијативу интелектуалне и политичке бошњачке елите да заједно утврдимо шта је било у Сребреници. То је проблем БиХ", закључио је он.

Кошарац је напоменуо да релевантне институције Републике Српске имају праве информације о догађајима у Сребреници и да ће доћи вријеме када ће бити презентоване.

"Релевантне институције Српске имају свакодневне контакте са појединцима и људима који износе истину о нетачним тврдњама о несталим у Сребреници", нагласио је Кошарац.

Један од оснивача СДА из Сребренице Ибран Мустафић рекао је да је најмање између 500 и 1.000 Бошњака из Сребренице убијено од сународника током пробоја ка Тузли у јулу 1995. године, зато што су постојали спискови оних који "ни по коју цијену не смију живи да се докопају слободе".

Мустафић је рекао да да је о списковима "неподобних Бошњака" знало муслиманско руководство са Алијом Изетбеговићем на челу, а да му је постојање оваквог списка потврдило више десетина људи.Оставите одговор