Коалиција за РЕКОМ: Неполитички, али ипак са Косовом

Невладине организације окупљене у Иницијативу за РЕКОМ, Регионалну независну комисију за утврђивање чињеница о свим жртвама ратова на подручју бивше СФРЈ од 1991. до 2001. године, данас су на Тргу Крајине у Бањој Луци прикупљале потписе подршке грађана за ову иницијативу. Пише: Ж. Свитлица Коалиција за РЕКОМ, како сами наводе је "’неполитички регионални скуп организација […]

уторак, април 26, 2011 / 17:25

Невладине организације окупљене у Иницијативу за РЕКОМ, Регионалну независну комисију за утврђивање чињеница о свим жртвама ратова на подручју бивше СФРЈ од 1991. до 2001. године, данас су на Тргу Крајине у Бањој Луци прикупљале потписе подршке грађана за ову иницијативу.

Пише: Ж. Свитлица

Коалиција за РЕКОМ, како сами наводе је "’неполитички регионални скуп организација цивилног друштва", а кампања је започела истовремено у осам главних градова на тероторији бивше Југославије, рекао је новинарима Синиша Бундало, порптарол кампање.

– Циљ кампање јесте прикупљање потписа у свим земљама насљедницама бивше државе а са циљем предочавања те петиције парламентима свих земаља, по окончању кампање, како би усвојили одлуку о формирању Регионалне комисије (РЕКОМ) са циљем утврђивања жртава и свих кршења људских права на територији бивше СФРЈ у периоду од 1991.- 2001. године.

Бундало је позвао све грађане и институције да помогну акцију за оснивање РЕКОМ, јер како је рекао, није утврђена истина ни о жртвама из Другог свјетског рата па не треба дозволити да тако буде и сада јер се више од 15.000 људи и даље води као нестало, а не зна се ни за многе масовне гробнице.

Док смо размишљали на којих осам главних градова у бившој СФРЈ Бундало мисли и таман када нам је за око запало да се у материјалима који су дијељени на Тргу Крајине Косово означава у истој равни са државама, појавио се колумниста Фронтал.РС, Милко Грмуша који је захтијевао да му се ово, а и друге ствари појасне.

С обзиром да дјевојке које су прикупљале потписе на пулту нису знале одговоре на Милкова питања, он је због њих ипак потписао петицију јер је, како каже, иницијатива добра, али је рализација већ на самом почетку спорна.

У исто вријеме је Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске позвала становништво да се не одазива на позиве Коалиције за РЕКОМ.

– Свим добронамјерним грађанима РС и региона указујемо да је ријеч о смишљеној акцији којом би поново српски народ био доведен у незавидан положај, јер није испоштовано све што би требало да се поштује у процесу помирења свих народа на овим просторима, или је бар у начелу бачено под тепих. – саопштено је из организације.

Основни разлог неповјерења према овој иницијативи је оправдан захтјев да судске пресуде не могу бити прихваћене као готове чињенице, "јер сви ратни злочини нису процесуирани, а поставља се и питање како тумачити судске нагодбе", пише у саоштењу.

Став Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске је да би медијатори и организатори овакве иницијативе морално и на сваки други начин требало да буду некомпромитовани, што није случај,

Ова организација ће паралелно водити антикампању у вези потписивања поменуте петиције

Наташа Кандић коло води

Коалиција за РЕКОМ окупља више од 1.500 удружења и појединаца са простора бивше СФРЈ, међу којима су Фонд за хуманитарно право из Београда, Центар за грађанско образовање из Подгорице, Удружење БХ новинари из Сарајева, Центар информативно правне помоћи из Звирника, Центар за сучавање с прошлошћу из Загреба, итд.

Приједлог Статута будућег РЕКОМ, који је крајем марта у Београду утврдила та коалиција, предвиђа да Комисија има мандат да организује јавно слушање исповјести преживјелих.

Будући РЕКОМ би у завршном извјештају требало да изнесе попис убијених и несталих, масовних гробница, логора и других мјеста на којима су људи затварани.

Потписи подршке ће у јуну, уз Приједлога Статута РЕКОМ-а, бити предати скупштинама свих земаља региона, од којих ће се тражити оснивање комисије.

Иницијативу за оснивање РЕКОМ до сада су подржали предсједници Хрватске и Србије, Иво Јосиповић и Борис Тадић, Скупштина Црне Горе, Европска комисија и Европски парламент, као и неке јавне личности.17 КОМЕНТАРА

 1. Данас сам одговорила неколико људи од потписивања! Људи НЕ ЗНАЈУ ко стоји иза овога и неко мора да им објасни. Немојмо дозволити да грађани РС дају свој потпис за манипулисање жртвама и остваривање нечијих личних циљева. Какво лицемјерје! На ћирилици!

 2. Ово је акција прикупљања потписа да Наташа Кандић буде номинована за Нобела. То ће бити круна њеног успјешног дугогодишњег рада на тему „САТАНИЗАЦИЈА СРБА И ВИКТИМИЗАЦИЈА СВИХ ОСТАЛИХ“. Видим да и у Бл има промотора кампање у лику Пухала и осталих Кандићкиних сарадника.

 3. Мислио сам дати свој потпис али након посјете њиховом сајту и читања вијести овде и другдје одлучио сам да од тога нема ништа. Ово је само организација да потврди оно због чега нас кљукају Бошњаци а то је да смо ми једна „организована злочиначка геноцидна банда која је одговорна за све злочине“ а ови остали су чинили злочине али у границама „одбране своје земље“.

 4. Морам овде да се укључим. Јуче ми је изјаву узела Алтернативна телевизија, и то је управо овај видео снимак који је направио и Фронтал РС. Они су тражили мени изјаву, нисам ја тражио њих. И-ту изјаву синоћ нису објавили на АТВ-у, иако су објавили све друге изјаве које су подржавале ову иницијативу РЕКОМ-а. Очигледно, нема разлике између АТВ-а и РТРС-а: емитују само оно што је у корелацији са интересима оних који их финансирају.

  Толико о томе.

  Мање-више Фронтал РС већ је све пренио што сам имао да кажем о овој теми. Оно што сам, какогод, сазнао тек синоћ јесте да је јуче на Тргу био и извјесни Синиша Бундало, који представља РЕКОМ у БиХ. Та кукавица се сакрио попут задњег биједника док сам дјевојке на штанду пропитивао шта је то РЕКОМ,скренуо им пажњу на очигледне контрадикторности, сугерисао да РЕКОМ, очигледно, подржава квази-државе које су настале на злочину и трговини људским органима…оне су, јадне, ћутале, а једини ми је пришао Срки Пухало, који је био довољно поштен да каже шта мисли, али је признао да постоји тај проблем са Косовом. За све то вријеме, кукавица и биједник Бундало је ћутао, немајући храброст да стане испред оног што заступа. Оставио је то неукој дјеци да раде.

  Толико о карактеру гњида и људских отпадака који стоје иза овог пројекта. Пројекта који, ко бива, промовише право, а сам га директно крши, пројекта који кобајаги штити жртве, а отворено промовише оне који су трговали људским органима, пројекта који се залаже за транспарентност и дијалог, а не смију да се упусте у дебату.

 5. Милко, Милко, па стварно се ти зезаш са петицијама 🙂

  Наравно, ово је апсолутна подвала, јер људи немају појма да је ту главна Наташа Кандић, особа која је рекла да је српске жртве не интересују. До сада су донације узимали појединачно, а сад желе да се групиу да би добијали више. Наравно, већ је међу њима пукла тиква, неки из федереације су иступили управо критикујући Кандићку да је у питању њена лична кампања

 6. Како год Милко, ниси требао да потпишеш, на крају се само то важи.

  Наравно да сви медији имају шефа. Можда он није на Тргу РС или у Палати Републике, али негдје јесте.

  Мислим да је пропуштена прилика да се информише јавност о томе ко заправо стоји иза овога и да ће ови наши потписи бити највише експлоатисани за неке пете сврхе!

  Ипак, поносна сам на себе и морам то да кажем јавно. 🙂

 7. Милко све што си рекао за РЕКОМ. Да су до биједе људске и гњиде најобичније је не само тачно, него је и преблаго у односу на оно што ти јадници заслужују.

  Са друге стране, морам признати да си ме дубоко разочарао што си потписао та говна. Како сам могао да схватим, урадио си то да би испао фрајер пред цурицама. Докле ћемо ми Срби продавати свете ствари (као што је Косово) за паре или због „оне ствари“?

  Очекујем твоје извињење за потписивање, или бар да нам кажеш да матични број ниси тачно уписао.

 8. Ања, Кифла

  Ништа нема лоше у намјери да се утврде све жртве у било којем рату, укључујући и овај прошли. То је цивилизацијска, хришћанска и људска обавеза. Ја нисам црвени патриота и удбин националиста па да одмах загрмим „то је издаја, то је продаја“, и тако само обрукам вриједности које су иманентне мојој вјери и мом народу. Наравно да ћу увијек и на сваком мјесту да одам поштовање свакој невиној жртви у сваком рату. И чврсто сам увјерен да утврђивање истине само може да користи народу којем припада.

  Нисам од оних који падају у замке и насједају на подвале другосрбијанаца. Да ли ја то треба да будем против тога да свим жртвама треба одати поштовање, а све злочинце казнити, само зато што се и Наташа Кандић вербално залаже за исто? Не пада ми на памет. Јуче сам својим потписом избјегао такву замку, исказао јасан став да је принцип да жртве заслужују помен, а злочинци казну-исправан, али да се организатори поменуте акције не воде тим принципом. И то сам детаљно образложио. Да сам другачије поступио, данас би ме оптуживали да сам лудак, да не поштујем жртве злочина, да сам овакав и онакав. Овако, могу сваком да скрешем све у брк, јер су овде аргументи јасни.

  И још једна ствар-данас РЕКОМ на Фронталу РС не би био тема да ја нисам јуче урадио то што сам урадио, колико год ово препотентно звучало. Никога од ових вајних патриота овде није јуче било на Тргу да искаже свој став, јавно и аргументовано. Њихова борба се своди на јалово коментарисање по интернету. А да није ове вијести, не би имали шта ни коментарисати. Противници РЕКОМ-а би се позивали на историју дегенерације Наташе Кандић, што читаву причу своди на неке личне анимозитете и дисквалификације. Ја сам хтио да у самој њиховој причи нађем парадокс, потпун парадокс, и то сам им сасуо у лице. Директно, на лицу мјеста.

  Толико о томе.

  П.С.

  Чуј, да се неком извиним. Ето вам Бориса Тадића и Светозара Маровића.

 9. Ања, Кифла

  Ништа нема лоше у намјери да се утврде све жртве у било којем рату, укључујући и овај прошли. То је цивилизацијска, хришћанска и људска обавеза. Ја нисам црвени патриота и удбин националиста па да одмах загрмим „то је издаја, то је продаја“, и тако само обрукам вриједности које су иманентне мојој вјери и мом народу. Наравно да ћу увијек и на сваком мјесту да одам поштовање свакој невиној жртви у сваком рату. И чврсто сам увјерен да утврђивање истине само може да користи народу којем припада.

  Нисам од оних који падају у замке и насједају на подвале другосрбијанаца. Да ли ја то треба да будем против тога да свим жртвама треба одати поштовање, а све злочинце казнити, само зато што се и Наташа Кандић вербално залаже за исто? Не пада ми на памет. Јуче сам својим потписом избјегао такву замку, исказао јасан став да је принцип да жртве заслужују помен, а злочинци казну-исправан, али да се организатори поменуте акције не воде тим принципом. И то сам детаљно образложио. Да сам другачије поступио, данас би ме оптуживали да сам лудак, да не поштујем жртве злочина, да сам овакав и онакав. Овако, могу сваком да скрешем све у брк, јер су овде аргументи јасни.

  И још једна ствар-данас РЕКОМ на Фронталу РС не би био тема да ја нисам јуче урадио то што сам урадио, колико год ово препотентно звучало. Никога од ових вајних патриота овде није јуче било на Тргу да искаже свој став, јавно и аргументовано. Њихова борба се своди на јалово коментарисање по интернету. А да није ове вијести, не би имали шта ни коментарисати. Противници РЕКОМ-а би се позивали на историју дегенерације Наташе Кандић, што читаву причу своди на неке личне анимозитете и дисквалификације. Ја сам хтио да у самој њиховој причи нађем парадокс, потпун парадокс, и то сам им сасуо у лице. Директно, на лицу мјеста.

  Толико о томе.

  П.С.

  Чуј, да се неком извиним. Ето вам Бориса Тадића и Светозара Маровића.

 10. Каква сујета! Прво Милко, нисам покренула тему због тебе, ти ми ниси ни пао на памет, тек послије сам те примијетила у причи. Јуче сам написала овај први коментар јер сам била револтирана, читав дан, оним што сам видјела, а то је класична злоупотреба прије свега старијих људи, потпуна камуфлажа, употпуњена ћирилицом…

  Какве везе жртве имају са овим? Нико није негирао потребу да се утврди број жртава, да се направи списак, да нам је то потребно из милион разлога, да је потребно због будућности…, али то не може да се очекује од оних који годинама само злоупотребљавају жртве и зарађују огроман новац на њихов рачун. Жртве су већ изнијеле своје јасне ставове о томе, Удружење породица погинулих и несталих РС, Удружење логораша, многе организације овог типа из СВИХ НАРОДА које су иступиле из РЕКОМ- а када су схватиле о чему је ријеч. Они који су потписали ово, нису подржали жртве, подржали су људе који злоупотребљавају жртве и омогућили им да наставе да то раде и даље и да за то добију легитимитет. Једино што је овде важно јесте потпис. Све твоје замјерке на њихов рачун, помињање Космета… не важи, не пише нигдје. Подржао си то и ја сам само изнијела свој став да ниси требао. То је то. Нема потребе за галамом!

  Што се тиче пуког коментарисања, неко није био… свако ради у складу са својим могућностима. Ја сам случајно пролазила, примијетила о чему се ради, питала људе који су се ту нашли, прије свега су ту били старији људи, да ли знају о чему је ријеч и ЉУДИ НИСУ ЗНАЛИ. Када су сазнали одустали су од потписа. То је било оно што сам ја могла да урадим!

 11. Не могу вјеровати да неко ово потписује.Тиме се трпају паре у џеп ружним бабама да могу платити галебове на Јадрану и Турској,јер их без добре кинте нико не би мазио.А и кинта није довољна,треба прво попит литру Џонија-уљепшивача.Аванс миља долара!
  То је најгори пробисвјет,а праве жртве су под земљом или живе и даље у великој биједи. Требало је растјерат сва та говна.

  И’м Наташа! My name is Лука!

 12. Реком…пасхје слово…види заштитни знак свевидећи ћороскоп звани халелуијах (по сербски може и јагода, али и бајага)!
  свевидеће око јесте суштаствени символ јудејског народа…. свугде га трпају, оно чини основу екума или јудохришћанства…
  сада знате ко стоји иза тог Рекома.

Оставите одговор