Ко на нас крене: Путин каже да нико није војно јачи од Русије

У годишњем обраћању предсједник Руске федерације Владимир Путин каже да нико у свијету не може да има илузију о војној најдмоћи над Русијом, јер Русија то неће допустити. Он такође сматра да то што друге земље у свијету повећавају свој стратешки потенцијал, у односу на могућности ракетног штита, може довести до поништавања свих ранијих споразума […]

четвртак, 12 децембра, 2013 / 18:17

У годишњем обраћању предсједник Руске федерације Владимир Путин каже да нико у свијету не може да има илузију о војној најдмоћи над Русијом, јер Русија то неће допустити.

Он такође сматра да то што друге земље у свијету повећавају свој стратешки потенцијал, у односу на могућности ракетног штита, може довести до поништавања свих ранијих споразума у стратешкој области.

"Изазива забринутост и то што друге земље развијају потенцијал нових прецизних система који су налик на атомске експлозивне направе мале снаге, стратешке ракете са конвенционалним пуњењем, надзвучне конвенционалне системе намијењене наношењу удара у кратком временском интервалу и на великиу удаљеност. Пажљиво пратимо развој такозване концепције разоружања моменталног глобалног удара", рекао је Путин током свог годишњег обраћања Доњем и Горњем дому руског парламента.

Он је нагласио да је "противракетни штит само по називу одбрамбени систем", а да је у пракси то "суштински дио стратешког нападачког потенцијала".

Русија тежи да буде лидер на међународној сцени, који штити међународно право и суверенитет држава, али не претендује да буде наддржава која намеће своје интересе, рекао је Путин.

"Ми не претендујемо на звање наддржаве, које означава тежњу ка свјетској или регионалној хегемонији, не мијешамо се ни у чије интересе, не намећемо се као покровитељ, не покушавамо никога да учимо како да живи, али тежимо ка томе да будемо лидери који штите међународно право, који теже поштовању национлног суверенитета, независности и самодовољности народа”, рекао је Путин.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор