Клуб Бошњака: ЗЈРМ није за национални интерес, али јесте за уставни суд

Клуб делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске није покренуо питање повреде виталног националног интереса на Закон о јавном реду и миру, али ће Уставном суду Српске поднијети захтјев за оцјену уставности његових одредаба. Предсједник Клуба Мујо Хаџиомеровић рекао је да овај закон задире у сферу људских права и да крши Међународни […]

понедељак, фебруар 16, 2015 / 14:53

Клуб делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске није покренуо питање повреде виталног националног интереса на Закон о јавном реду и миру, али ће Уставном суду Српске поднијети захтјев за оцјену уставности његових одредаба.

Предсједник Клуба Мујо Хаџиомеровић рекао је да овај закон задире у сферу људских права и да крши Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Европску конвенцију о људским правима.

"Пошто знамо како ради Уставни суд Републике Српске, морамо проћи процедуру на ентитетском нивоу, али се ту нећемо заустављати и ићи ћемо и према Уставном суду БиХ", рекао је Хаџиомеровић новинарима.

Он је изразио жаљење што представници опозиционих странака у Народној скупштини Српске нису остали до краја тачке дневног реда сједнице на којој је био овај Закон, али је рекао да ће делегати искористити и њихова правна искуства приликом подношења иницијативе Уставном суду.

"Мишљење новинарских удружења користиће нам у састављању иницијативе, јер се одредбама чланова 7 и 8 закона крше одредбе члана 10 Европске конвенције о људским правима", рекао је Хаџиомеровић.

Он је упозорио и на члан 22 Закона који регулише окупљања и којим се, како је рекао, оставља могућност полицији да их забрани, као и на строже казне.

"Овдје је ријеч о повреди виталног интереса свих грађана и немамо образложење за повреду виталног националног интереса Бошњака", рекао је Хаџиомеровић.

Говорећи о конституисању власти у Федерацији БиХ и оцјенама да представници српског народа у њој нису аутентични, Хаџиомеровић је рекао да и бошњачки представници у Влади Републике Српске нису показали довољну сарадњу са Клубом бошњачких делегата у заступању интереса овог народа.

"Разматрали смо и одлуку о избору потпредсједника Владе Републике Српске Сребренке Голић и надамо се да ће се Изборним законом омогућити да за министре и друге фнкционере у ентитетима буду изабрани представници народа који их и предлажу", навео је Хаџиомеровић.Оставите одговор