Кина: Престати са наметањем санкција, став по питању нелегалности Шмита Непромијењен

"Апелујемо да се престане са наметањем санкција, вршењем притиска и уплитањем у унутрашња питања БиХ", рекао је представник Кине у УН, Жанг Јун.

четвртак, 11 маја, 2023 / 06:12

Он је истакао да је политичка ситуација у БиХ стабилна од избора у октобру прошле године, што Кина поздравља.

"Став Кине о БиХ је досљедан и јасан. Ми поштујемо суверенитет и територијални интегритет БиХ, као и избор народа за будућност своје земље", нагласио је Јун.

Он је навео да Кина охрабрује све стране да се активно ангажују у конструктивном дијалогу у процесу помирења.

"Надамо се да ће све стране у БиХ ставити акценат на интересе земље и народа и да ће заједно чувати политичку стабилност у земљи", рекао је представник Кине.

Он је додао да став Кине, када се ради о постојању ОХР-а и избора високог представника, остаје непромијењен.

"Већ извјесно вријеме прибјегавање Бонским овлаштењима изазива одређену контроверзу у БиХ", рекао је он.

Према ријечима кинеског представника, БиХ су потребна страна улагања и нове прилике.

"Међународна заједница мора да усвоји поштен, уравнотежен и јасан став према БиХ и да пружи конструктивну подршку у складу са потребама народа у земљи", нагласио је он.

Представник Кине подсјетио је да је у посљедњих годину дана у БиХ остварен економски напредак, али да се БиХ и даље се суочава са озбиљним изазовима као што су инфлација, незапосленост и исељавање становништва.

"Животи људи у економском смислу су под притиском. Међународна заједница треба да помогне БиХ да се суочи са изазовима и потребно је успоставити недскриминаторску, поштену и слободну атмосферу за стране компаније, што ће довести до страних инвестиција и нових прилика и радних мјеста", рекао је представник Кине, уз напомену да ће то промовисати економски и социјални развој земље.

Он је истакао да Кина подржава све потезе који подстичу мир, стабилност и развој у земљи, као и конструктивну улогу Србије, Хрватске и других земаља у региону у том смислу.

"Надамо се да ће ЕУФОР Алтеа наставити са радом као неко ко осигурава мир и стабилност у земљи", додао је Јун.