Кери: Желимо истинског партнера у Пакистану

САД желе да Пакистан буде истински савезник у борби против милитаната, али озбиљна питања остају у односима двије земље након убиства вође терористичке мреже Ал каида Осаме бин Ладена, изјавио је амерички сенатор Џон Кери. "Постоје озбиљна питања која траже одговоре у односима наших земаља, али ми не тражимо разлоге да прекинемо везе, већ начине […]

недеља, мај 15, 2011 / 13:16

САД желе да Пакистан буде истински савезник у борби против милитаната, али озбиљна питања остају у односима двије земље након убиства вође терористичке мреже Ал каида Осаме бин Ладена, изјавио је амерички сенатор Џон Кери.

"Постоје озбиљна питања која траже одговоре у односима наших земаља, али ми не тражимо разлоге да прекинемо везе, већ начине да их изградимо", рекао је Кери.

Кери, који је у посјети Авганистану уочи пута у Пакистан, сматра да Исламабад треба да појача напоре у борби против екстремизма и да је смрт Бин Ладена пружила важну прилику у том смислу.

"Ми наравно желимо Пакистан који је спреман да поштује интересе Авганистана и да буде истински савезник у нашим напорима у борби против тероризма", рекао је Кери новинарима у сјеверном авганистанском граду Мазар-и-Шариф, додајући да се ствари, ипак, могу урадити боље.

Чланови Конгреса поставили су питање да ли је Пакистан озбиљан у вези са борбом против милитаната у региону након што је утврђено да је Бин Ладен цијело вријеме живио у тој земљи.

Исламабад је одбацио оптужбе да је крио Бин Ладена и да је убиство вође Ал каиде показало неспособност или саучесништво Пакистана.

Кери, демократа близак администрацији америчког предсједника Барака Обаме који уједно предсједава Одбором за спољне послове при Сенату, рекао је прошле седмице да је веома тешко вјеровати да је Бин Ладен могао живјети у Пакистану тако дуго, а без знања власти.

Америчке специјалне снаге убиле су Осаму бин Ладена у граду Аботабаду, 50 километара сјеверно од Исламабада 2. маја.

Утврђено је да је вођа Ал каиде живио удобно у ограђеном имању практично пред очима војних власти.

Иако је Пакистан поздравио убиство Бин Ладена као корак у борби против милитантизма, посланици у парламенту у Исламабду јуче су затражили ревизију односа са Вашингтоном уз образложење да акција у Аботабадау представља кршење суверенитета земље.

Пакистан је можда незгодан савезник, али је од суштинске важности у америчким напорима у борби против исламских милитаната, као и за стабилизацију Авганистана, гдје америчке трупе зависе од пакистанских рута за допремање воде, хране и горива.

Као додатни индикатор погоршаних односа двије земље предсједавајући здруженог штаба пакистанске војске генерал Калид Шамим Вејн отказао је у петак петодневну посјету САД, која је требало да почне 22. маја.

Али владини званичници кажу да сарадња са САД треба да се настави.

"Постоји разлика у мишљењима, али ми ћемо наставити нашу сарадњу са свијетом и САД", рекао је неименовани владин званичник.

САД вјероватно ће тражити помоћ Пакистана током истраге у случају имама једне џамије у Флориди и његова два сина, која су ухапшена јуче у САД због финансирања пакистанских талибана.

Шест особа у америчкој држави Флорида и у Пакистану оптужено је јуче за пружање финансијске и материјалне помоћи терористичкој групи Пакистански талибани. Тројица су ухапшена у САД, а још тројица су на слободи у Пакистану.

Пакистанско Министарство спољних послова још није добило захтјев за помоћ, али су спремни да помогну.

"Што се тиче борбе против тероризма сарадња са САД је стална и ту нема прекида", рекла је портпарол Министарства Техмина Џанџуа.Оставите одговор