Ричардс: НАТО мора појачати операције на инфраструктуру

Начелник генералштаба британске војске генерал Дејвид Ричардс позвао је НАТО да појача своје операције у Либији проширивањем мета напада на инфраструктурне објекте. Ричардс је у интервјуу за британски лист "Сандеј телеграф" рекао да уколико би либијски лидер Моамер Гадафи био убијен у нападу на командни и контролни центар, то би било "у оквиру правила" која […]

недеља, 15 маја, 2011 / 13:19

Начелник генералштаба британске војске генерал Дејвид Ричардс позвао је НАТО да појача своје операције у Либији проширивањем мета напада на инфраструктурне објекте.

Ричардс је у интервјуу за британски лист "Сандеј телеграф" рекао да уколико би либијски лидер Моамер Гадафи био убијен у нападу на командни и контролни центар, то би било "у оквиру правила" која је поставио Савјет безбједности Уједињених нација.

"Морамо да још повећамо притисак на Гадафија појачавањем војне акције", како би му показали да мора да оде, рекао је шеф британских оружаних снага.

Ричардс је рекао да жели да чланице НАТО-а подрже проширивање мета које не би укључивале само оне које представљају директну пријетњу по цивиле, као што су тенкови и артиљерија.

Он је додао да се мрежа око Гадафија стеже, али да се мора извршити притисак интензивирањем војне акције.

"Досадашња војна кампања представља значајан успјех за НАТО и наше арапске савезнике , али потребно нам је више. Уколико сада не повећамо улог постоји ризик да ће Гадафи остати на власти", рекао је Ричардс.

Он је додао да НАТО тренутно гађа инфраструктурне мете у Либији.

"Али, ако ми желимо да повећамо притисак на Гадафијев режим онда морамо озбиљно да размислимо о проширењу мета напада", рекао је Ричардс.

Он је додао да "до сада тешко да је уопште било цивилних жртава јер НАТО изузетно води рачуна о селекцији мета напада".

Гледишта генерала Ричардса подржавају и други официри НАТО.

Они тврде да би проширење мета са оних које представљају "непосредну опасносту" као што су тенкови и командне локације било легитимно, али да је за то потребна подршка земаља чланица.

Неименовани званичник НАТО рекао је да је упознат са информацијом да је 11 муслиманских свештеника убијено у нападу на град Брега, али инсистира да су мете биле "јасно дефенисана војна команда и контролни центар".

У међувремену, Гадафи је критиковао НАТО војнике у видео снимку који је пренијела државна телевизија рекавши да се налази на мјесту гдје га не могу наћи.

Велика Британија и друге земље бомбардују Либију у оквиру резолуције УН која је отворила врата нападима у циљу заштите цивила.

Резолуција Савјета безбједности одобрава "све неопходне мјере" ради заштите цивила од напада.