Кастро: Немој Киме!

Бивши кубански лидер Фидел Кастро позвао је данас Сјеверну Кореју да не креће у рат и описао актуелне тензије на Корејском полуострву као једну од најризичнијих ситуација за избијање нуклеарног холокауста од кубанске ракетне кризе 1962. године. Кастро је преко кубанских медија рекао да се обраћа "као пријатељ" и да је сјевернокорејски лидер Ким Џонг […]

субота, април 6, 2013 / 00:14

Бивши кубански лидер Фидел Кастро позвао је данас Сјеверну Кореју да не креће у рат и описао актуелне тензије на Корејском полуострву као једну од најризичнијих ситуација за избијање нуклеарног холокауста од кубанске ракетне кризе 1962. године.

Кастро је преко кубанских медија рекао да се обраћа "као пријатељ" и да је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун показао свијету техничку и научну моћ, али да је сада вријеме да се сјети обавеза које има према другима.

Сјеверна Кореја у посљедње вријеме пријети нуклеарним нападом на САД. Већина коментатора сматра да се никакав напад неће десити.

"Демократска Народна Република Кореја увијек је била пријатељ Куби, као што је Куба увијек била и наставиће да буде пријатељ те земље", рекао је Кастро.

Он је подсјетио руководство Сјеверне Кореје да би евентуални нуклеарни рат имао посљедице по 70 одсто свјетског становништва.

Кастро је оцијенио да је ситуација на Корејском полуострву "невјероватна и апсурдна", пренио је Ројтерс.

Он је у вријеме кубанске ракетне кризе 1962. године писао совјетском вођи Никити Хрушчову и затражио нуклеарни напад на САД, пошто је вјеровао да ће САД извршити инвазију на ово карипско острво.

Тада је преовладао разум, па су Хрушчов и амерички предсједник Џон Кенеди постигли споразум о повлачењу совјетских нуклеарних пројектила са Кубе, уз обећање Вашингтона да никада неће извршити инвазију на Кубу.Оставите одговор