Миловановић савјетник: Агенција за аграрна плаћања је неуставна

Формирање агенције за аграрна плаћања на нивоу БиХ није у складу са Уставом БиХ и у овом моменту за Републику Српску она није прихватљива, изјавио је савјетник предсједника Владе Републике Српске Мирослав Миловановић. Миловановић је данас у Сарајеву нагласио да Република Српска има искрену намјеру да се тај проблем превазиђе и истакао да су у […]

петак, април 5, 2013 / 20:47

Формирање агенције за аграрна плаћања на нивоу БиХ није у складу са Уставом БиХ и у овом моменту за Републику Српску она није прихватљива, изјавио је савјетник предсједника Владе Републике Српске Мирослав Миловановић.

Миловановић је данас у Сарајеву нагласио да Република Српска има искрену намјеру да се тај проблем превазиђе и истакао да су у припреми три приједлога рјешења.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да би након формирања агенције била омогућена претприступна средства ЕУ, што је битно и Републику Српску и за Федерацију БиХ, који би могли добити по 25 милиона евра и користити ова средства од 2014. до 2020. године.

Шаровић каже да је након дугих преговора које је водило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, много тога усаглашено, али су остала два кључна питања – управљачке структуре, које је могуће врло лако ријешити, и питање агенције за аграрна плаћања.

"Изражавам оптимизам да ће се кроз координацију доћи до једног од модела, укључујући и приједлоге који су дошли и из Републике Српске", рекао је Шаровић.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ Јерко Иванковић Лијановић истакао је вјерује да ће, уз додатне напоре, у наредном периоду доћи до сагласности са Владом Републике Српске око овог питања.

"Вјерујем да ћемо створити претпоставке да се, ипак, обезбиједе средства из ЕУ, јер из домаћих средстава се не може пружити довољна подршка пољопривредним произвођачима, који су у тешком положају", рекао је Лијановић.

Помоћник министра за пољопривреду, прехрану и рурални развој Министарства спољне трговине и економских односа БиХ Душан Нешковић истакао је да је све што долази из ентитета достављено у Дирекцију за европске интеграције БиХ и у Брисел.

Министар пољопривреде Хрватске Тихомир Јаковина рекао је да су за развој пољопривреде изузетно важна европска средства и претприступни фондови који су на располагању. Он је нагласио да је Хрватска у 2012. години искористила око 125 милиона евра из претприступних фондова, а од идуће године ће имати 333 милиона евра за рурални развој.

Министри су говорили на конференцији за новинара након састанака у Сарајеву надлежних за пољопривреду и храну земаља југоисточне Европе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор