Караџић: Опсаде Сарајева није било

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас у Хашком трибуналу да није било опсаде Сарајева, али да би, да је и била објављена, опсада била легитимна, јавља дописник Срне из Хага. Он је рекао да „није доказано да је Сарајево било цивилна мета, јер је град био пун ровова“. „У условима када је […]

уторак, јун 12, 2012 / 07:41

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас у Хашком трибуналу да није било опсаде Сарајева, али да би, да је и била објављена, опсада била легитимна, јавља дописник Срне из Хага.

Он је рекао да „није доказано да је Сарајево било цивилна мета, јер је град био пун ровова“.

„У условима када је у Сарајеву живјело до 70.000 Срба, којима није било дозвољено да изађу из града, поставља се теза да смо ми вршили терор пуцањем из снајпера. Сарајево је било крајње милитаризовано, цивили и војска су били измијешани“, навео је Караџић.

Караџић је рекао да је утврђено да су „постојала муслиманска снајперска гнијезда и увјерљиви утисци међународних представника да је муслиманска страна пуцала по свом народу“.

„Свједоци су потврдили да је муслиманска тактика била ‘што горе то боље’, како би изазвали интервенцију међународне заједнице“, рекао је Караџић.

Он је устврдио да тужилаштво није доказало да је српска страна „имала интерес за борбе у Сарајеву“.

„Људи су у Сарајеву бранили своје прагове. Српско становништво се претворило у војску и бранили су своја насеља“, рекао је Караџић у наставку расправе по правилу 98бис из Правилника Хашког трибунала о поступку и доказима.

Он је истакао да тужилаштво није доказало да је „ватра била једнострана и да је српска страна пуцала насумично“.

Осврћући се на тачку 11 оптужнице, која се односи на узимање припадника УН за таоце, Караџићев правни савјетник Питер Робинсон рекао је да су они били третирани као ратни заробљеници.

Робинсон је истакао да има доказа да су ваздушни напади на Србе ишли у корист муслиманске стране.

„Караџић се у оптужници не терети за коришћење припадника УН као живих штитова и зато по овој тачки треба да буде донесена ослобађајућа пресуда“, рекао је Робинсон.

Одбрана је данас затражила ослобађајућу пресуду по свих 11 тачака оптужнице.

У двије тачке, оптужница терети Караџића за геноцид, права за седам општина БиХ 1992, а друга за Сребреницу 1995. године. Tрећа тачка терети га за прогоне, тачке 4, 5 и 6 за истребљење и убиство, тачке 7 и 8 за депортације и нехумана дела, тачке 9 и 10 за терорисање и противправне нападе у Сарајеву и 11. тачка за узимање талаца.

Tужилаштво ће одговор изнијети у наставку расправе у сриједу, 13. јуна.

Према правилу 98бис из Правилника трибунала о поступку и доказима, претресно вијеће може да, по окончању доказног поступка оптужбе, донесе ослобађајућу пресуду по било којој тачки оптужнице уколико сматра да оне нису доказане.

Доказни поступак тужилаштва званично је завршен 25. маја. Почетак извођења доказа обране заказан је за 16. октобар.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор