Капетан Драган није добио статус ратног заробљеника

Аустралијска влада одбила је захтјев Драгана Васиљковића, познатог под надимком капетан Драган, за добијање статуса ратног заробљеника, што би му омогућило специјалну заштиту и евентуално спријечило екстрадицију Хрватској, пише аустралијска штампа а преноси портал индеx.хр. Капетан Драган покушава да избјегне извршење одлуке аустралијског суда о изручењу Хрватској, која га тражи због оптужби за ратне злочине. […]

среда, 25 септембра, 2013 / 18:31

Аустралијска влада одбила је захтјев Драгана Васиљковића, познатог под надимком капетан Драган, за добијање статуса ратног заробљеника, што би му омогућило специјалну заштиту и евентуално спријечило екстрадицију Хрватској, пише аустралијска штампа а преноси портал индеx.хр.

Капетан Драган покушава да избјегне извршење одлуке аустралијског суда о изручењу Хрватској, која га тражи због оптужби за ратне злочине. Васиљковић је у притвору од 2009. године, а тврди да је ратни заробљеник и да је хрватски захтјев за екстрадицијом политички мотивисан.

У име аустралијске владе пред федералним судом говорио је адвокат Стивен Лојд, који је рекао да није могуће дати статус ратног заробљеника Васиљковићу после окончања рата.

Он је такође рекао да је аустралијска влада консултовала Хрватску тражећи да одговоре на наводе Васиљковића да је захтјев за екстрадицију политички мотивисан и да је та тврдња одбачена.

Према оптужници коју је подигао суд у Шибенику у Хрватској, Васиљковић је одговоран за мучење ратних заробљеника, издавање наредби за убиства и због напада на село Глина приликом којег је убијен и рањен велики број цивила.

Капетан Драган негира све наведене оптужбе и покушава да оспори одлуку о екстрадицији.

Јесте грађанин, али је и Србин: Аустралија изручује Капетана Драгана ХрватскојОставите одговор