Камеронов заокрет: Нема референдума, остајемо привржени ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон одбацио је могућност краткорочног организовања референдума о чланству Велике Британије у Европској унији, оцијенивши да је у интересу његове земље да остане члан блока двадесет седам држава. Камерон је за радио Би-Би-Си изјавио да би референдум био лош избор и да, чак уколико се и оцјењује да се Велика Британија "не […]

понедељак, 14 јануара, 2013 / 12:32

Британски премијер Дејвид Камерон одбацио је могућност краткорочног организовања референдума о чланству Велике Британије у Европској унији, оцијенивши да је у интересу његове земље да остане члан блока двадесет седам држава.

Камерон је за радио Би-Би-Си изјавио да би референдум био лош избор и да, чак уколико се и оцјењује да се Велика Британија "не би распала" ако би напустила ЕУ, она нема никакав интерес да то учини.

Премијер, чије се изјашњавање о овој теми нестрпљиво очекивало, додао је да намјерава да поново преговара о односима Лондона и Брисела, јавила је агенција Ројтерс.

Он је изјавио да је убијеђен да има савезнике у напорима да се Лондону врате већа овлашћења из Брисела.

Дебата о томе да ли Британија треба да изађе из ЕУ или не води се већ дуже вријеме, а у њу се недавно укључио и бивши премијер Тони Блер упозорењем да ће се Британија суочити са катастрофом ако не остане у средишту ЕУ, док међу грађанима све више опада подршка идеји останка у Унији.

Британски медији су раније спекулисали да Камерон жели да одгоди питање референдума о изласку Британије из ЕУ бар до избора 2015. године, јер би свако његово раније одржавање значило пад његове владе с обзиром да либерали, његови коалициони партнери, одбијају референдум.