Какво хрватско питање рјешава Човић у Неуму?

Знанствено-стручни скуп с међународним судјеловањем "Рјешење хрватског питања за еуропску Босну и Херцеговину" бит ће одржан 15. и 16. ожујка 2018. године, у хотелу Гранд у Неуму, под високим покровитељством Уреда предсједатеља Предсједништва БиХ.

среда, март 14, 2018 / 15:22

Ми са Фронтал.СРБ, Човићево саопштење смо свега пресловили, уз огорчење што српски представници у било којем нивоу власти, ни близу овако и оволико не користе институције државе да би ријешили "српско питање".

Организатори скупа су Хрватска академија знаности и умјетности у БиХ (ХАЗУБиХ), Ректорски збор Републике Хрватске, Свеучилиште у Мостару, Одјел за знаност и образовање Хрватског народног сабора БиХ (ХНС), те Институт за друштвено-политичка истраживања (ИДПИ) из Мостара.

На свечаном отварању скупа обратит ће се предсједатељ Предсједништва БиХ академик Драган Човић, проф. др. сц. Зоран Томић, ректор Свеучилишта у Мостару и предсједатељ Ректорског збора Босне и Херцеговине те проф. др. сц. Владо Губерац, ректор Свеучилишта Јосипа Јурја Строссмаyера у Осијеку и предсједатељ Ректорског збора Републике Хрватске у 10.30 сати у четвртак, 15.3.2018.године.

Након обраћања на свечаном отварању, уводно предавање одржат ће проф.др.сц. Бранко Каталинић, Свеучилиште у Бечу, у 11.00 сати.

Изјаве за медије предсједатеља Предсједништва БиХ, ректора Свеучилишта у Мостару и предсједатеља Ректорског збора Босне и Херцеговине те ректора Свеучилишта Јосипа Јурја Строссмаyера у Осијеку и предсједатеља Ректорског збора Републике Хрватске, предвиђене су у 11.30 сати.

Први панел – Појавни облици неравноправности Хрвата БиХ у односу на друга два конститутивна народа, унутар којег ће бити одржана Сесија И: Концепт једнакости и неједнакости у вишенационалним државама с нагласком на БиХ. Како до институционалне кохабитације права појединаца и група? те Сесија ИИ: Измјене Даyтонског мировног споразума / Устава и њихове посљедице по (не)једнакоправност бит ће одржане с почетком у 12.00 сати. Сесијама ће предсједати др.сц. Дејан Вањек, савјетник у Уреду предсједатеља Предсједништва БиХ и члан стручног тима ИДИП-ја Милан Ситарски.

Сесијом ИИИ: Уставна (а)симетрија и (не)једнакост у БиХ: Конститутивност као уставни темељ равноправности и како је институционализирати? предсједат ће замјеник министра вањских послова БиХ мр.сц. Јосип Бркић, с почетком у 16.00 сати.

Изјаве за медије на којој ће судјеловати панелисти бит ће одржане у 17.30 сати.

У 19.00 сати бит ће одржана хуманитарна вечера с аукцијом слика. Сврха ове донаторске вечери је прикупљање средстава која ће бити дарована Удрузи "Фра Славко Барбарић" из Међугорја. Ова удруга већ 26 година, материјално и духовно, скрби за младе, талентиране и материјално угрожене студенте

У петак, 16.3.2018.године бит ће одржан други панел – Приједлози практичних рјешења за остваривање једнакоправности Хрвата БиХ сукладно еуропским вриједностима, позитивним примјерима и праксама – Сесија И: Како до правичне раздиобе јавних ресурса у асиметричном федералном окружењу?, којом ће предсједати проф.др.сц. Сања Влаисављевић, с почетком у 9.30 сати.

У 10.45 сати бит ће одржана Сесија ИИ: Једнакост кроз заступање и представљање (не)једнаких група: Правичан изборни закон као претпоставка једнакоправности и интеграције БиХ, којом ће предсједати проф.др.сц. Иван Лучић, а Сесијом ИИИ: Перспективе развоја конституционализма у Босни и Херцеговини сукладно БХ уставној традицији и еуропском демократско-правном наслијеђу, предсједат ће велепосланица Лидија Топић, водитељица Мисије БиХ при ЕУ с почетком у 12.15.сати.Оставите одговор