ЈЕВРЕЈИ ДОЧЕКУЈУ НОВУ ГОДИНУ – РОШ ХАШАНУ

Ова година за Јевреје, који употребљавају лунарни календар, почела је у четвртак, 9. септембра прошле године, а завршава се данас, када на престанку дана, почиње нова 5772. година. Рош Хашана, заједно са Јом кипуром, разликује се од осталих празника по озбиљности. Десет дана између та два празника називају се "јамим нораим" (страшни дани) на које, […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 22:30

Ова година за Јевреје, који употребљавају лунарни календар, почела је у четвртак, 9. септембра прошле године, а завршава се данас, када на престанку дана, почиње нова 5772. година.

Рош Хашана, заједно са Јом кипуром, разликује се од осталих празника по озбиљности.

Десет дана између та два празника називају се "јамим нораим" (страшни дани) на које, према вјеровању, људска заједница излази пред "небески суд".

На празник Рош Хашана човјек жели да се ослободи душевних тегоба како би у нову годину ушао очишћен од гријеха. Отуда обичај да се на први дан празника иде на обалу ријеке или мора и да се гријеси симболично бацају у воду. Тај обичај се назива Ташлих.

Новогодишња трпеза треба да садржи нешто слатко – да би цијела година била слатка. Не служи се ништа кисело, горко, ни љуто.

Основна молитва на празник Рош Хашана гласи: Упиши нас у књигу живота.Оставите одговор