Јерменија: Aзербејџан одбацио евакуацију рањеника са фронта

Министарство иностраних послова Јерменије саопштило је да је Баку одбио предлог Јеревана да се договоре о евакуацији рањених војника са бојног поља у Карабаху уз посредовање Међународног комитета Црвеног крста

недеља, 18 октобра, 2020 / 13:00

Министарство иностраних послова Јерменије саопштило је да је Баку одбио предлог Јеревана да се договоре о евакуацији рањених војника са бојног поља у Карабаху уз посредовање Међународног комитета Црвеног крста.

„Након постизања договора о успостављању хуманитарног примирја између Јерменије и Азербејџана 18. октобра, предузет је покушај да се уз посредовање Међународног комитета постигну споразуми у циљу евакуације рањених војника током ноћи са бојног поља. Међутим, званични Баку је тај корак, начињен у складу са духом и словом споразума од 17. октобра и московских споразума од 10. октобра, одбацио категорички“, наведено је у саопштењу Министарства.

Јереван сматра да то што се догодило сведочи о чињеници да се руководство Азербејџана, које је постало „инструмент турске експанзије у региону, брине само о очувању сопствене власти и перспективама одговорности пред сопственим народом за распиривање рата и многобројних губитака“.

Раније је портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан саопштила да је Азербејџан јутрос кренуо у офанзиву у Карабаху, док Баку оптужује Јереван да артиљеријски напад на азербејџанске позиције на линији раздвајања.

У међувремену, дописник Спутњика из престонице Карабаха јавља да је ноћ у Степанекерту, престоници Нагорно-Карабаха, протекла мирно.

Истовремено, саветник председника непризнате републике Нагорно-Карабах Давид Бабајан рекао је да се у неким деловима линије раздвајања у Карабаху поштује режим хуманитарног прекида ватре, али да постоје делови где Азербејџан покушава да пробије одбрану.

Подсетимо, Јерменија и Азербејџан су у суботу саопштили одлуку о успостављању примирју од поноћи 18. октобра.Оставите одговор