Благодети "НАТО интеграција": Хрватска шаље војску на Косово и Метохију

"Ми имамо већ доље нашу ваздухопловну компоненту, војно-обавјештајну компоненту и национални елемент подршке", изјавио је командант Хрватске копнене војске генерал Борис Шерић

недеља, 18 октобра, 2020 / 13:04

Хрватска ће од наредне године утростручити војно присуство на Косову* уколико Влада и парламент те земље буду прихватили предлог да се у састав Кфора први пут упути борбена пјешадијска чета, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Како се наводи у тексту, садашњи контигент те земље на Косову чини 38 људи са два транспортна хеликоптера Ми-17 и штабним официрима. Загреб је укључен и у развој Косовских снага безбједности кроз рад НАТО тима за везу и савјетовање.

"Наш контигент би до почетка 2021. године требало да броји 145 припадника. Чекамо да се донесе одлука свих оних институција у Хрватској које морају донијети ту одлуку… Ми имамо већ доље нашу ваздухопловну компоненту, војно-обавјештајну компоненту и национални елемент подршке", изјавио је командант Хрватске копнене војске генерал Борис Шерић на вјежби "Способност 20".

На тој вежби одржаној прошлог мјесеца ојцењивана је и обученост моторизоване чете који би требало да буде упућена у КФОР. Она ће 2021. године бити у статусу спремности за покрет.

Аналитичар хрватског портала Обрис Игор Табак наводи да још није извјесно да ли ће Загреб повећати свој контигент на Косову 2021. јер та тема још није дошла пред парламентарну процедуру.

"Хрватска није једина НАТО држава која тамо учествује и то није активност која би у Хрватској будила неку посебну пажњу и емоције. Таква мисија је уједно и битно мање опасна од, рецимо, Авганистана" додаје он.

Портал Обрис подсјећа да за додатно ангажовање око 100 хрватских војника треба обезбиједити подршку Владе, ресорног скупштинског одбора и парламента али и процјењује да је то нешто што би, по свему судећи, "морало да се догоди до краја године".

Уколико Загреб буде појачао контигент на Косову то би значило прикључивање тренду јачања присуства регионалних војски у тој мисији. Оне сада имају знатан удео у односу на укупну бројност КФОР-а која износи 3.419 људи.

Мађарска у тој мисији има 418 војника, Словенија 271, Грчка 119 и Румунија 53 и Црна Гора једног официра. Најновији контрибутор је Сјеверна Македонија која је на Косово 17. октобра упутила 44 војника. Будимпешта је већ раније исказала амбицију да преузме руковођење КФОР-ом и ојачала бројност контигента, пише Балканска безбедносна мрежа.Оставите одговор