Јапански премијер у Русији, први пут након деценије

Јапански премијер Шинзо Абе стигао је дводневну посјету Москви, што је прва званична посјета једног премијера Јапана Русији у посљедњих 10 година. Уочи поласка за Москву, Абе је рекао да жели да успостави односе личног повјерења и постигне договор о обнављању јапанско-руских преговора о мировном споразуму који двије земље нису формално потписале послије окончања Другог […]

понедељак, 29 априла, 2013 / 06:01

Јапански премијер Шинзо Абе стигао је дводневну посјету Москви, што је прва званична посјета једног премијера Јапана Русији у посљедњих 10 година.

Уочи поласка за Москву, Абе је рекао да жели да успостави односе личног повјерења и постигне договор о обнављању јапанско-руских преговора о мировном споразуму који двије земље нису формално потписале послије окончања Другог свјетског рата.

Он је у интервјуу за Итар-Тас казао да жели да његова посјета да нови подстицај и дугорочност развијању јапанско-руских односа.

Један од проблема о којима би Абе хтио да разговара је регуларност дијалог између лидера двије земље. Званичници у Токију вјерују да би Абе и Путин ове године могли имати два сусрета – на самитима Г8 и Г20 у Великој Британији и Русији.

Абе ће данас разговарати са Путином, а главна тема ће бити односи двије земље у области трговине и инвестиција, као и енергетике.

Двојица лидера ће разговарати и о неким од најважнијих свјетских питања, укључујући ситуацију на Корејском полуострву, саопштио је Кремљ.