Јадовно у Њујорку

Дан сјећања на Јасеновачке жртве, обиљежава се у недељу 21. априла у Њујорку, дванаесту годину за редом. Као и претходних година, комеморативни скуп ће бити одржан у Меморијалном комплексу у Бруклину, посвећеном сјећању на Холокауст. Овај Парк сјећања, подигнут је давне 1985. године, а од 17. априла 2005. у њему се налази и Споменик Јасеновачким […]

петак, април 19, 2013 / 16:03

Дан сјећања на Јасеновачке жртве, обиљежава се у недељу 21. априла у Њујорку, дванаесту годину за редом.

Као и претходних година, комеморативни скуп ће бити одржан у Меморијалном комплексу у Бруклину, посвећеном сјећању на Холокауст.

Овај Парк сјећања, подигнут је давне 1985. године, а од 17. априла 2005. у њему се налази и Споменик Јасеновачким жртвама. Ово Спомен обиљежје, подигнуто је захваљујући великом ентузијазму и залагању господина Бари Литучи Дамјановића, предсједника Института за истраживање Јасеновца (Jasenovac research Institute, JRI).

Већ неколико година заредом, градоначелник Њујорка проглашава 22. април “Даном Јасеновца у Њујорку”.

На спомен плочи у Њујорку пише:

Од августа 1941. до априла 1945. стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома, као и антифашиста многих националности, убијено је у јасеновачком логору смрти под управом хрвaтских усташа.

Јаеновац је био комплекс од пет главних и три мања логора на југу централне Хрватске уз ријеку Саву. Данас већи дио Јасеновачког комплекса лежи на подручју Републике Хрватске.

Градина, главно подручје за убијање и закопавање жртава налази се преко ријеке Саве на подручју данашње Босне.

Ова институција, изборила се за први Споменик Јасеновачким жртвама ван граница некадашње Југославије и то у Сједињеним Америчким Државама, у Њујорку.

У суботу 20. априла, у Храму Св. Саве на Менхетну, са почетком у 17 часова, биће служен парастос и организована свечана вечера, поводом Дана сјећања на Јасеновачке жртве. Са благословом и уз несебичну помоћ Оца Ђокана Мајсторовића, том приликом биће отворена изложбена поставка “Моје Јадовно” и одржано предавање о комплексу логора смрти Госпић – Јадовно – Паг из 1941. претечи Јасеновачких логора смрти. Храм Светог Саве на Менхетну, од 2011. године је катедрална црква Источноамеричке Епархије Српске Православне Цркве.

Ова дводневна манифестација, организује се са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Генеза страшног злочина, која је након ликвидације комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић-Јадовно-Паг, изњедрила систем Јасеновачких логора намјењен уништењу Срба, Јевреја и Рома, представљањем Јадовничког страдања биће комплетнија и јаснија.

Ово је неопходно потребно свјетској јавности и стручним круговима који се баве геноцидом. Скоро незамислива монструозност злочина, добиће осим вербализације и визуелизацију у облику изложбене поставке “Моје Јадовно”, која је већ представљена у Бањој Луци и Београду али и низу градова у Србији и Српској.

Очекујемо, да предстојећа манифестација, значајно допринесе објелодањивању и разобличењу страдања нашег народа у свјетским оквирима.

Не треба посебно истицати да је удружењу Јадовно 1941. препоруком госпође Наде Љубић, члана борда директора и позивом предсједника Jasenovac research Institute господина Бари Литучи Дамјановића, указана велика част и повјерење.
Користимо прилику да се захвалимо свима оним који су нам на било који начин помогли да се јадовничка истина представи у Њујорку.

УГ Јадовно 1941.Оставите одговор