Израел повукао амбасадора из Пољске, због закона о реституцији јеврејске имовине

Амбасадор Пољске у Израелу опозван је до даљег, саопштило је данас пољско Министарство спољних послова, а то је услиједило након што је Варшава увела закон о реституцији.

понедељак, 16 августа, 2021 / 18:28

Предсједник Пољске Андржеј Дуда је овог викенда потписао закон којим се лимитирају могућности за Јевреје да врате своју имовину коју су им отели нацисти у Другом свјетском рату, а задржали за себе послијератни комунистички лидери.

Израелски министар спољних послова Јаир Лапид рекао је да су ти прописи "антисемитски и неморални".

Лапид је рекао да је шеф израелске амбасаде у Варшава, такође, опозван.

"Као одговор на недавне неправедне поступке државе Израел, Министарство спољних послова обавјештава да ће пољски амбасадор у Израелу остати код куће, у Пољској, до даљег", саопштило је пољско Министарство спољних послова.

Прије Другог свјетског рата, Пољска је била дом једне од највећих свјетских јеврејских заједница, али су је нацистички Нијемци готово у потпуности избрисали. Бивши јеврејски власници имовине и њихови потомци водили су кампању за одштету.

До сада су јеврејски исељеници или њихови потомци могли тврдити да је имовина незаконито заплијењена и захтевати њен повратак, али пољски званичници сматрају да то изазива неизвјесност у погледу власништва над имовином.

Уставни суд Пољске је 2015. године одлучио да би требало да постоје одређени рокови након којих се административне одлуке о власништву више не могу оспоравати. Измјене закона усвојио је пољски парламент прошле недјеље.

Приједлог закона поставља рок од 30 година за подношење захтјева за реституцију.