Италија обезбјеђује финансијску конструкцију за пројекат Средња Дрина

Владе Италије обезбиједиће финансијску конструкцију за реализацију пројекта изградње хидроенергетског система "Средња Дрина" у који су укључене Република Српска, Италија и Србија, изјавио је Срни предсједник РС Милорад Додик након састанка са италијанским премијером Силвијем Берлусконијем. Додик је рекао да је током разговора у Риму било ријечи о детаљима који би требало да убрзају реализацију […]

среда, јун 8, 2011 / 08:31

Владе Италије обезбиједиће финансијску конструкцију за реализацију пројекта изградње хидроенергетског система "Средња Дрина" у који су укључене Република Српска, Италија и Србија, изјавио је Срни предсједник РС Милорад Додик након састанка са италијанским премијером Силвијем Берлусконијем.

Додик је рекао да је током разговора у Риму било ријечи о детаљима који би требало да убрзају реализацију овог пројекта.

"На бази заједничког предузећа које ће бити формирано биће урађени заједнички пројекти. Српска ће дијелом бити сувласник заједничког предузећа, уз обавезу да обезбиједи неопходну логистику", навео је Додик.

На састанку, којем су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, министар иностраних послова Италије Франко Фратини и италијански министар економског развоја Паоло Романи, било је ријечи и о пројекту одбране од поплава у Српској.

Констатовано је и да Италија подржава Српску у њеним настојањима ка просперитету у БиХ.

Пројекат "Средња Дрина" подразумијева изградњу хидроенергетског система, који би требало да почне за двије године, а вриједност инвестиције процијењена је на 830 милиона евра.

Предложено техничко рјешење на средњем току Дрине подразумијева изградњу три хидроелектране у каскади – Дубравица, Тегаре и Рогачица, укупне инсталисане снаге 321,45 мегавата са просјечном годишњом производњом струје од око 1 200 гигават-часова.

"Електропривреда Републике Српске" и "Електропривреда Србије" у септембру прошле године закључили су споразум о заједничкој изради студије оправданости за ХЕС Средња Дрина са идејним пројектом, након чега су прелиминарни споразум о сарадњи на том пројекту склопили ЕПС и италијанска компанија "Сеци Енергија".Оставите одговор