Истрага авионске несреће из 2009.

Истраживачи су на дну океана пронашли дио црне кутије авиона компаније "Ер Франс", који се срушио изнад Атлантика у јуну 2009. године. Међутим, истражиоци наводе да је још потребно да пронађу и дио са кључним подацима, који би евентуално могли да открију узрок несреће. Авион се срушио 1. јуна 2009. године на путу из Рио […]

четвртак, 28 априла, 2011 / 10:21

Истраживачи су на дну океана пронашли дио црне кутије авиона компаније "Ер Франс", који се срушио изнад Атлантика у јуну 2009. године.

Међутим, истражиоци наводе да је још потребно да пронађу и дио са кључним подацима, који би евентуално могли да открију узрок несреће.

Авион се срушио 1. јуна 2009. године на путу из Рио де Жанеира ка Паризу и кутије са аудио и другим авионским подацима могле би да садрже податке од кључне важности о узроку несреће у којој је погинуло 228 путника и чланова посаде.

"Током првог зарона специјализованог робота `Ремора 6000`, које је трајало више од 12 часова, пронађен је оквир црне кутије, али без модула који садржи и штити податке", наводи се у саопштењу француског Бироа за истраге и анализу (БЕА).

У саопштењу се додаје да у току други зарон. Портпарол БЕА Мартин дел Боно истакла да би снимач података, уколико буде пронађен, могао бити у стању да се могу скинути подаци.

Према њеним ријечима, меморијски модул црне кутије је попут саркофага и подаци су добро заштићени.

Узрок несреће још је непознат, а истражиоци и произвођач авиона "Ербас" истичу да нико са сигурношћу не може ни да тврди шта се догодило док не буду пронађене црне кутије.

Олупина авиона компаније "Ер Франс" пронађена је из четвртог покушаја.

Истрага је почела протеклог мјесеца, а потрагу заједнички финансирају "Ер Франс" и произвођач авиона "Ербас".

У претрази су били укључени специјализовани роботи који су зарањали и дубину и од 4 000 метара у воде између Бразила и западне Африке.Оставите одговор