Иран одговара санкције: Зауставићемо нафту

Први потпредсједник Ирана Мохамед Реза Рахими упозорио је данас да ће транспорт сирове нафте кроз Хомруски мореуз бити прекинут уколико иранска нафтна индустрија буде изложена међународним санкцијама, пренијела је званична агенција ИРНА. "Ако запад уведе санкције на ирански извоз нафте, онда ниједна кап нафте неће моћи да прође Хормуским мореузом", изјавио је Рахими. Трећина укупне […]

уторак, 27 децембра, 2011 / 18:10

Први потпредсједник Ирана Мохамед Реза Рахими упозорио је данас да ће транспорт сирове нафте кроз Хомруски мореуз бити прекинут уколико иранска нафтна индустрија буде изложена међународним санкцијама, пренијела је званична агенција ИРНА.

"Ако запад уведе санкције на ирански извоз нафте, онда ниједна кап нафте неће моћи да прође Хормуским мореузом", изјавио је Рахими.

Трећина укупне количине нафте која се транспортује морским путем прошла је кроз овај мореуз у 2009. години, а амерички ратни бродови патролирају тим подручјем да би осигурали транспорт, наводи америчка администрација за енергетске информације.

Тензије поводом иранског нуклеарног програма повећане су од када је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) извијестила 8. новембра да је Техеран покушао да направи атомску бомбу и да то можда још чини.

Иран одлучно демантује ове оптужбе и тврди да развија нуклеарни програм да би производио електричну енергију.

Исламска Република упозорила је да ће одговорити на било какав напад ударом на Израел и америчке интересе у региону Персијског залива, а аналитичари кажу да би један вид освете могло да буде затварање Хормуског мореуза.

Највећи дио сирове нафте стиже из Саудијске Арабије, Ирана, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта и Ирака. Заједно са нафтом, кроз овај мореуз ширине 6,4 километара пролази и течни природни гас из Катара. Мореуз се налази између Омана и Ирана.