Игор Дамјановић: Од Лењина и Троцког, до Наваљног

Да би спријечили да Руска императорска армија заузме Берлин и Константинопољ на јесен 1917. године британска обавјештајна служба је преко својих агената у руским либералним политичким круговима испровоцирала штрајкове, протесте и коначно преко Александра Керенског Фебруарску револуцију, свјесно продуживши трајање Првог свјетског рата за још годину дана.

понедељак, септембар 21, 2020 / 10:59

Након успјеха Фебурарске револуције, Њемачка у запечаћеном дипломатском возу у Русију, преко Финске, шаље Лењина да провоцира хаос, изведе Октобарску револуцију и коначно понижавајућим Брест-Литовским миром Русију избаци из рата.

Британска тајна служба не мирује, у Лењиново окружење из Њујорка убацује Лава Троцког, са задатком да наслиједи Лењина и некадашње Руско царство разбије на 20-ак држава.

Међутим, британски фаворит Троцки губи унутарпартиjску битку од Стаљина, који не само да зауставља распад Русије, већ гради империју моћнију него што је икада била у својој историји.

"Стаљина данас на Западу не мрзе због репресија, већ зато што им је покварио планове." – ријечи су угледне руске историчарке Наталије Нарочицкаје.

Прошло је 102 године од како су Њемци у блиндираном возу вратили Лењина у Русију. Техника је напредовала, па je за очекивати да Њемци Алексеја Наваљног, наводно спашеног од тровања, у Русију не врате у возу, већ авионом у бизнис-класи.Оставите одговор