Харадинај од стоодстотних такси прави сада бизниз на сјеверу Косова и Метохије

Влада НАТО-нарко државуљка које се представља као Косово* најавила је отварање продајних мјеста на сјеверу јужне српске покрајине "ради заштите грађана", а у сарадњи са "косовским предузећима".

уторак, јул 2, 2019 / 20:43

До те мјере долази након што су привредници са тог подручја, већински насељеним српским становништвом, у знак протеста због такси од 100 одсто које је прије седам мјесеци косовска Влада увела на робу из Србије и Босне и Херцеговине, одлучили да затворе продајне објекте.

Како јавља амерички медиј, Радио Слободна Европа, снабдјевачи у сјеверном дијелу Косовске Митровице кажу да робе за продају више нема, посебно млијечних производа, брашна, уља и сличног.

"У сарадњи са предузећима Косова* и након консултација са свим надлежним институцијама, организовали смо отварање привремених продајних мјеста на сјеверу земље. Циљ ове акције, која је координирана и планирана, је осигурање свих елементарних производа грађанима тог дијела", написао је на Фејсбуку премијер Косова Рамуш Харадинај.

Он је додао да је "симулирање хуманитарне катастрофе од стране Србије још један неуспјели покушај дестабилизације".

"Ниједан грађанин Косова* неће бити жртва специјалног рата којег оркестрирају спољни агенти", додао је Харадинај.

Министарство трговине и индустрије Косова* такође је саопштило да ће се на сјеверу успоставити мобилна (покретна) продајна места.

Министар трговине и индустрије Ендрит Шаља је изјавио да ће у општине на сјеверу Косова* влада послати малопродајне покретне продавнице.

Објаснио је да ће та возила са основним потрепштинама, које се опскрбљују у сарадњи са косовским предузећима, бити у функцији све док су радње на сјеверу Косова* затворене.

Од јуче пекаре и продавнице у сјеверној КосовскојМитровици су затворене. У знак солидарности, не раде ни угоститељски објекти, апотеке, кафићи, бензинске пумпе, а ни таксисти.

Предсједник самопроглашеног Косова* Хашим Тачи, јуче је изјавио да хуманитарне кризе на Косову* нема и да могу постојати само импровизације и тенденције Србије да се грађани сјевера представе као жртве.

"Важно је да цио демократски свијет зна каква је реалност, да разумије реалност на сјеверу и да ове претензије Србије на сјеверу нијесу успјеле", казао је он.

Радош Петровић, представник Удружења привредника са сјевера Косова је за РСЕ казао да су радње затворене због таксе и немогућности привредника са сјевера Косова* да се баве својом делатношћу.

"Несташица се осјећа већ посљедњих седам мјесеци по мало, данас је дошло до тоталног колапса, све радње су затворене, и оне што се баве прехраном, а у знак солидарности са њима затворене су све друге радње", наводи он.

Према његовим ријечима, излаз из такве ситуације је укидање такси и враћање нормалној трговини. Петровић не зна колико дуго ће радње бити затворене и додаје да све зависи од ситуације на терену.Оставите одговор