Галић: Пољопривреда стагнира, осим Додикових воћњака

Министарство пољопривреде само не поштује Закон о обезбјеђењу и усмјеравању средстава за подстицање развоја пољопривреде и села из 2008 године по ком се за пољопривреду издваја 6% из буџета Републике.

недеља, август 26, 2018 / 15:30
Министарство не поштује ни Стратешки план развоја пољопривреде до 2020 којим је предвиђено 112 милиона КМ само у овој години. Па се онда хвале како су повећали буџет за пољопривреду са 60 на 71 милиона КМ! А и тих 70 милиона су добили задуживањем на берзи у Бечу, не из буџета!
Сјетимо се фебруара прошле године када су се у Градишци окупили пољопривредни произвођачи да траже исплату подстицаја из 2016 године. Како онда причају о редовној исплати? Што се људи жале? Министрство редовно предвиди до 30%, али исплати 6, 8 или некад 10% подстицаја. Фармери до задњег часа не знају колики ће износ добити. То произвођаче условљава да никад не знају шта ће да саде, јер је све кратког рока.
Да у Министрству не раде свој посао како треба говори и податак да смо са 10 спали на 4.5 произвођача млијека. Сва пољопривредна производња стагнира, осим воћњака породице Додик, јер им је Министарство донирало најмодернију опрему за заштиту од града. Колико је подстицаја отишло у Фармаланд и Планинском добру Невесиње?
Пољопривредници само траже Закон о подстицајима у којем би се знало шта ће се подстицати у наредних пет или 10 година, као и осигурање да ће се за пољопривреду издвајати 6 до 7% из буџета, а не из кредита или пројеката из иностранства. Зато се залажемо да се Закон усвоји и то на бази консензуса са свим удружењима пољопривредних произвођача.
Драган Галић
Предсједништво ПДП


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *