Фридрих Еберт и Амбасада Шпаније финансирају догађај који његује тековине Фате Орловић

На шпанском језику и локализованим преводом који непогрешиво стиже искључиво латиничним писмом, Амбасада нас је обавијестила о свом спонзорству догађаја који баштини традиције Фате Орловић.

субота, јул 27, 2019 / 12:24

Редовна је појава да амбасаде смјештене у доњем току ријеке Миљацке, грађанима "мултиетничке БиХ", шаљу поруке искључиво на латиничном писму. Што најбоље образлаже и њихову искреност у пракси, што се његовања мултикултуралности тиче.

Нама је од свега наведеног много интересантнији програм који спонзорише и Фондација Фридрих Еберт из Њемачке, а у којем се спомиње представа са мотивом Фате Орловић, као некога чији се глас треба чути. Као глас свих нас.

Помирљива Фата и мултиконфесионални спонзори

Фата је, иначе, жена која је тврдила да је црква направљена током рата на раскрсници у Коњевић Пољу, удешена на земљи у њеном власништву.

За оне који не памте ову епизоду, Фата је одбила финансијску компензацију понуђену од стране СПЦ, те је подржана од многих страних и домаћих фондација ушла у судски процес, захтијевајући рушење цркве. На страну мултиконфесионални мотив оних који су је подржавали, но Фата на суду није могла доказати да је земља уопште у њеном власништву, односно није посједовала одговарајућу документацију, те се испоставило да је земља њена, по њеном мишљењу.

Но, неки пристају да његују њен лик и дјело, без обзира на чињенице. И да то новчано помажу. То се, вјероватно, уклапа у тренутну кампању из страних земаља, у којем Високи судски и тужилачки савјет зазивају да се бави владавином права, јер реформа коју су сами провели није им уопште задовољавајућа. Без обзира што су га они сами формирали и све те законе (поглавито независност од било кога) лично написали и наметнули.

Шпанци кратко хаблају:

Шпанска амбасада у БиХ, у сарадњи са Фестивалом Слово Горчина, представља изложбу "Жена као вода” босанско шпанског аутора Ерола Чолаковић – Шехић, у склопу програма културних активности у 2019.

Изложба ће бити отворена 27. јула 2019. године у 17:00 сати, у Стоцу, Шипадова зграда.

Улаз је Слободан. Надамо се да ћете нас почастити својим присуством.3 КОМЕНТАРА

  1. Цркву треба премјестити чак и да није на Фатиној земљи.

   Ово је инат-црква, а инат је ђаволски занат.

   Мене више занима ко је дошао на идеју да прави ту цркву.

  2. Joj tebe, narod pred prodavnicom na gajbama piva i SDS zavrnuo ruku prvom profiteru da donese 25000 DM i bude kum.
   Tako je napravljena i crkva na Merajama u Brčkom.

Оставите одговор