Теслићка самоуправа и референдумска самозаштита: Миличевићева преписка са Лејлом решић

Након за опозицију, а посебно значајне побједе на референдуму који је покренут за његов опозив, начелник Теслића још увијек има скупштину којој грађани нису указали повјерење.

субота, 27 јула, 2019 / 02:46

Начелник Миличевић је један од општинара, релативно мале општине, који најозбиљније схвата односе са јавношћу. Редовно се из Миличевићеве службе реагује на дешавања у граду, али и у републици. Но, оно што је за Фронтал.СРБ посебно трагично, јесте што су оба текста послата са званичне адресе Општине Теслић, односно из њене медијске службе – латиницом.

СДС још увијек, очигледно, нема холистички приступ политици, те се као странка са префиксом "српска" без проблема и чак са позиције државних институција плаћаних из буџета, користе латиницом за своја саопштења. Одступање од националне линије СДС све више срозава на биралиштима, али очигледно нико нема да им каже да се опасуље и окрену бирачком тијелу које им је преотео СНСД.

Министарка Решић (не) зна да ли је у Теслићу одржан
референдум?

Поводом јучерашњег иступа министарке управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске, Лејле Решић, по питању иницијативе за распуштање локалне скупштине у Теслићу, огласио се поново на ову тему начелник општине Теслић, Милан Миличевић, који је изразио чуђење да министарка Решић указује на недореченост Закона о локалној самоуправи који је усвојен у Народној скупштини по њеном приједлогу, што указује да се или правда за свјесно неспровођење одредби Закона из политичких разлога или доводи у питање властиту компетентност на дужности коју обавља, с обзиром да је било неколико година времена да се Закон доради.

"Уколико је образложење да је мотив за увођење у Закон процедуре
распуштања локалних скупштина у случају неуспјеха референдума за опозив начелника општина – био да се обесхрабре скупштинске већине од блокирања рада начелника и неоправданог расписивања референдума о опозиву и трошења буџетских средстава, те да се и локални парламенти у том случају позову на одговорност и дају грађанима на провјеру своје мандате, с обзиром да је управо то случај у Теслићу јасно је да министарка Решић својим изјавама правда избјегавање поступања по свом Закону у који је управо за овакве ситуације и унесена измјена о распуштању локалних скупштина", констатовао је Миличевић.

Миличевић тражи од министарке Решић, уколико она заиста сматра да формално правно референдум у Теслићу није ни одржан, што произилази и из њене изјаве као и из саопштења њеног министарства, али и локалног СНСД-а који то дословно тврди позивајући се на ресорно министарство – да се референдум одржан трећег марта ове године поништи, те након тога тражи правним путем одговорност свих оних који су до тога довели. Миличевић је такође подсјетио да у случају Теслића обимно документована незапамћена изборна крађа, поднесене кривичне пријаве против великог броја починилаца, те да очекује од надлежних органа да тај посао доведу до краја у складу са законом. Додао је и да је та изборна крађа пропраћена од стране свих медија, те да није могуће да министарка Решић није упозната са тим дешавањима.

"С обзиром да се министарка Решић за своје чињење и нечињење по
питању спровођења сопственог Закона позива на то да Републичка изборна комисија није оцијенила законитост спроведеног референдума, те на апсурд да локална скупштина која је исти референдум расписала није усвојила извјештај о спровођењу истог, није довољно да министарка која је и састављала одредбе овог Закона игнорише чињеницу да је 150.000 КМ потрошено за спровођење референдума на којем је гласало око 17 хиљада грађана, већ да покаже одговорност према тим истим грађанима и или тражи одговорност институција које нису урадиле свој посао по Закону у овом случају или да покрене процедуру распуштања скупштине општине Теслић, у супротном и њена законска одговорност ће се утврђивати у истрази коју ћемо захтијевати да буде покренута", рекао је Миличевић.

Миличевић захтијева од министарке да објасни становницима општине Теслић за шта је потрошено 150.000 КМ буџетских средстава уколико по њеном тумачењу референдум у Теслићу није ни одржан, те ко ће за то бити одговоран.

"Ако Републичка изборна комисија није оцијенила законитост референдума, зашто га није поништила и зашто надлежно министарство које би требало да спроводи сопствени закон није предузело никакве мјере? Зашто исто није учињено према одборницима скупштинске већине који су мимо Закона о
буџетском систему за вријеме трајања одлуке о привременом финансирању незаконито додавали ставку за спровођење референдума од 160.000 КМ у буџет који сами нису усвојили? Зато што министарка и њено министарство Закон спроводе селективно двоструким политичким аршинима, те се у једном случају проглашавају надлежним за оцјењивање законитости појединачних
аката локалне скупштине, а у случају друге скупштинске већине
ненадлежним. Тако данас имамо ситуацију да због незаконитих одлука СО Теслић имамо судске пресуде којима се у више јавних предузећа у Теслићу плате директора и накнаде чланова Управних одбора исплаћују за по два директора, што је дијелом кривица и одговорност и Министарства управе и локалне самоуправе. Штета по питању блокираних програма и пројеката за развој Теслића попут водоснабдјевања више хиљада домаћинстава или изградње мостова и заштите од поплава, је много већа, за шта такође одговорност сноси и ресорна министарка и њено министарство", закључује Миличевић.

Миличевић на крају наглашава да сви изговори које министарка Решић наводи путем средстава јавног информисања не ослобађају је обавезе да одговори на службене дописе о иницијативи за распуштање локалне скупштине, што она чини тек 5 мјесеци послије и то у изјавама за медије.

Он сматра да је срамотно да на овај начин комуницирају начелник једне општине и ресорни министар, само из разлога што министарство никада није одговорило на званичне дописе начелника.

Нешто раније: Министарство ми се не јавља, да распусти скупштину

Министарство локалне самоуправе обмањује јавност и прави се
да се референдум у Теслићу није ни одржао!

Начелник општине Теслић, Милан Миличевић, изјавио је да је потпуни апсурд да Министарство локалне самоуправе обраћа се медијима на упит о распуштању локалне скупштине у Теслићу, а да иницијативе, ургенције и захтјеве за оцјену законитости од стране начелника једне локалне самоуправе које су у складу са законом потпуно игнорише мјесецима и на њих не одговара.

Миличевић додаје да је то јасна потврда да се ради о свјесном кршењу
закона Републике Српске из политичких разлога, о свјесном наношењу штете локалној самоуправи у Теслићу и грађанима општине Теслић, а упркос томе што се покушава ући у зачарани круг да не постоји никаква одговорност према грађанима чија је воља тестирана скупом процедуром, те почињена невиђена изборна крађа, неко ће морати прије или касније да положи рачуне.

"Министарство локалне самоуправе обмањује јавност сугеришући да
начелник општине Теслић покушава да покрене процедуру која је у
надлежности тог министарства, што није истина већ је од мнистарства захтијевано да покрене ту процедуру што је остало без икаквог одговора.

Подсјећам да су начелници општина Рудо и Теслић покренули готово
истовјетне иницијативе за распуштање локалних скупштина према Министарству локалне самоуправе, које је усвојило иницијативу за Рудо, док се о иницијативи за Теслић никада није изјаснило. Такође подсјећам да је министарка локалне самоуправе још 26. децембра 2018. најавила да ће се изјашњавање НС РС о Рудом десити почетком прољећа, што се такође никада није десило. Јасно је да се ради о свјесној опструкцији и кршењу закона од стране ресорног министарства и Владе, која је 28.03. прихватила иницијативу", нагласио је Миличевић.

Миличевић такође указује на чињеницу да Министарство локалне самоуправе у свом саопштењу за медије сугерише да референдум у Теслићу није био законит, с обзиром да одговорност пребацује на Републичку изборну комисију која није дала оцјену законитости спроведеног референдума, као и на локалну скупштину која је и расписала референдум, а затим није усвојила извјештај о спровођењу истог чиме се покушава ући у зачарани круг пребацивања и избјегавања одговорности, тумачећи да не постоји ни један валидан документ да се референдум у Теслићу уопште одржао.

"Уколико референдум није био законит како се сугерише, у надлежности је ресорног министарства да и само захтјева покретање истраге против одговорних, што није учињено. Додатни апсурд је да Министарство локалне самоуправе има на располагању обимну документацију и Републичке изборне комисије, Комисије за спровођење поступка опозива и одлуке локалне скупштине, а за неизвршавање Закона правда се пропустима ових институција, које су подређене ресорном министарству. С обзиром да се у Теслићу десила и велика изборна крађа која је добро документована и о
којој се воде судски поступци и истрага, намеће се закључак да је
чињење и нечињење Министарства локалне самоуправе и Владе Републике Српске само наставак те изборне крађе и негирања воље грађана, које ако не буде кажњено судским путем што би био пораз и рушење правне државе Републике Српске, биће кажњено од стране грађана на следећим изборима", констатовао је Миличевић.