Филм о руским добровољцима: Понос и сјећање

У Вишеграду су почеле припреме за снимање филма о учешћу руских добровољаца у редовима Војске Републике Српске /ВРС/ у одбрамбено-отаџбинском рату. Документарну сторију о погинулим руским ратницима снимаће књижевник и публициста Љиљана Булатовић "Окосница филмске приче ће се односити на добровољца Константина Богословског, који је имао 21 годину када је погинуо у борбама на брду […]

петак, април 12, 2013 / 10:10

У Вишеграду су почеле припреме за снимање филма о учешћу руских добровољаца у редовима Војске Републике Српске /ВРС/ у одбрамбено-отаџбинском рату.

Документарну сторију о погинулим руским ратницима снимаће књижевник и публициста Љиљана Булатовић

"Окосница филмске приче ће се односити на добровољца Константина Богословског, који је имао 21 годину када је погинуо у борбама на брду Заглавку код Вишеграда, а сахрањен је на Српском војничком гробљу на Мегдану", каже Булатовићева.

Она наглашава да је прича о њему симболичан чин којим су обухваћени сви руски родољуби који су дошли да се боре у Српској.

"Ово је знак захвалности за све који су се борили да одбране част српског народа и Републике Српске за коју су дали животе, дијелове тијела или преживјели ратне страхоте", додаје Булатовићева.

Булатовићева наводи да ће филмом конкурисати на престижном филмском фестивалу "Златни витез" у Москви.

Људмила Богословскаја, мајка Константинова, каже да је поносна што је њен син погинуо бранећи браћу Србе и да сваке године по неколико пута дође у Вишеград на његов гроб и дружи се са ратним друговима њеног јединца.

Ових дана очекује се да у Вишеград дође више добровољаца из Русије, учесника рата, како би и они учествовали у филму.

Филмске сцене снимаће Агенција "Престиж" из Крагујевца и то само у Вишеграду и околини.

У редовима Војске Републике Српске је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 49 добровољаца из Русије, а шест их је сахрањено на Српском војничком гробљу на Мегдану.

Међу њима је и Генадиј Котов – пуковник, козачки атаман.

Учесник овог рата Олег Валецки писао је: Руски добровољци су ојачали локалну војску не само бројно, већ и психолошки, давали су Србима велику моралну подршку и зато је непријатељска пропаганда настављала да тврди да у борбеним дејствима учествују хиљаде руских плаћеника.

У ствари, према прорачунима научника, број добровољаца за све време рата није премашио 600-700 људи. На споменику у Вишеграду уклесано је 37 имена. Ово је први споменик руским добровољцима са „именима“ подигнут на територији Републике Српске. Иницијатор подизања споменика било је Друштво српско-руског пријатељства из Бјељине и Удружење српско-руске заједнице Завјет.

Данас je храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду служен парастос за све изгинуле руске добровољце пострадале у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995 године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор