Eвропска седмица мобилности: И Чубриловић често пјешачи

Поводом Европске седмице мобилности, која се обиљежава од 16. до 22. септембра, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је данас грађане Српске да користе јавни превоз, бицикле или да пјешаче. Чубриловић је истакао да су ефекти смањења употребе аутомобила вишеструки – смањење емисије угљен диоксида, боље физичко здравље сваког појединца и већа […]

петак, септембар 16, 2011 / 09:23

Поводом Европске седмице мобилности, која се обиљежава од 16. до 22. септембра, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је данас грађане Српске да користе јавни превоз, бицикле или да пјешаче.

Чубриловић је истакао да су ефекти смањења употребе аутомобила вишеструки – смањење емисије угљен диоксида, боље физичко здравље сваког појединца и већа безбједност у саобраћају, те финансијска уштеда за свако домаћинство.

Он је рекао да се број аутомобила значајно повећава, о чему говори податак да је прошле године регистровано за око 20 000 аутомобила више него годину раније, али да страхује да "то није она квалитета која би могла да заштити животну средину" јер се углавном увозе аутомобили који се на западу избацују из употребе.

Министар Чубриловић је нагласио да и сам кад год је у прилици пјешачи.

Акцију Министaрства саобраћаја и веза подржала је Привредна комора РС, а секретар Удружења саобраћаја и веза Привредне коморе Ранко Бабић позвао је све превознике путника у Српској да учине исто.

Говорећи о саобраћајној култури, Бабић је рекао да је становништво развијених западних земаља схватило значај и улогу одрицања аутомобила у корист властитог здравља.

"Када одете у Холандију или Белгију превозно средство је бицикл. И министри и помоћници министара возе се на посао бициклима", рекао је Бабић.

У оквиру Европске седмице мобилности од 16. до 22. септембра Министарство саобраћаја и веза започело је кампању "Користите јавни превоз – помозите себи и околини!". Организована је и подјела промотивног материјала свим учесницима у саобраћају.

У кампању су поред Министарства саобраћаја, укључени и Привредна комора РС и аутобуски превозници.Оставите одговор