Еуримаж подржао Драгојевићеву Параду

Филмски пројекат "Парада" (Theе Parade) Срђана Драгојевића добио је подршку Еуримаж на 122. сjедници тог фонда, који је изабрао 16 европских копродукција за суфинансирање са укупно 5.260.000 евра, објавио је Филмски центар Србије. Фонд за подршку копродукција, дистрибуције и приказивања европских филмова у биоскопима на сједници, одржаној од 8. до 10. марта у Истанбулу, наградио […]

четвртак, 17 марта, 2011 / 09:07

Филмски пројекат "Парада" (Theе Parade) Срђана Драгојевића добио је подршку Еуримаж на 122. сjедници тог фонда, који је изабрао 16 европских копродукција за суфинансирање са укупно 5.260.000 евра, објавио је Филмски центар Србије.

Фонд за подршку копродукција, дистрибуције и приказивања европских филмова у биоскопима на сједници, одржаној од 8. до 10. марта у Истанбулу, наградио је један већински и један мањински пројекат из Србије.

Већински пројекат "Парада" биће копродукција филмске куће "Делиријум" из Србије са партнерима из Словеније, Хрватске и Македоније, а мањински је филм "Ноћни бродови" (Night boats) хрватског аутора Игора Мирковића , који ће се снимати у сарадњи продуцената из Хрватске, Словеније и Србије, навадено је у саопштењу.

Одбор директора Еуримаж је разматрао и подршку дистрибуцији Еуримаж филмова за која су средства добило неколико дистрибутерских кућа из Србије.

То су "Мегакло филм" за дистрибуцију "Удаљеног сусједства" Сема Едуарда Гарбарског (Белгија) и "Суштине убијања" Јиржија Сколимовског (Пољска), "Орион Инвест филм" за дистрибуцију остварења "Жена која је сањала мушкарца" Пера Флај (Данска) и "Кидс филм фест" за дистрибуцију анимираног филма " Брендон и тајна Келта " Тома Мура (Ирска).

За дистрибуцију филмова из Србије, подржаних током снимања од стране Еуримаж, подршку за приказивање у својим земљама доблили су "Оскар филм" (БиХ) и "Балкан филм" (Македонија) за филм "Бели бели свет" Олега Новковића, "Вертиго медиа" (Мађарска), "Културни центар младих" (Македонија) и "Цинецорвин" (Румунија) за " Турнеју " Горана Марковића.

Поред тога, помоћ за дистрибуцију филмова чије снимање није подржано од стране Еуримаж добиле су дистрибутерске куће из Србије "Синеарс" и "Синестар", а од страних дистрибутера "Графити арт" (Румунија) за "Ђавољу варош" Владимира Паскаљевића и "УГ Обала Арт Центар "(БиХ) за приказивање филма "Тилва рош" Николе Лезаић.

Борд директора је у оквиру програма подршке биоскопима одлучио да обнови подршку за 34 биоскопа од којих су пет из Србије и то Арт биоскоп Мусеум, Дворана Дома Синдиката и Дворана Културног центра у Београду , Мултимедијални центар МРКварт у Краљеву и "Синема" у Зрењанину .

Од оснивања 1988. године Еуримаж је подржао 1.364 европске копродукције са око 412 миллиона евра.

У раду 122. седнице Еуримаж први пут учествовао је представник Русије, која је од 1. марта ове године 35. земља чланица тог фонда.

Наредна, 123. седница биће одржана од 7. до 10. јуна у Хелсинкију (Финска).Оставите одговор