Нафта скупља због Јапана и Блиског истока

Сирова нафта се данас на берзи у Њујорку опоравила од јучерашњег наглог пада и поскупила на изнад 98 долара за барел, док трговци процјењују ризике по тражњу тог енергента од све интензивнијих сукоба на Блиском истоку са једне, и посљедица земљотреса у Јапану, са друге стране. Цијена америчке „лаке” нафте за терминску испоруку у априлу […]

четвртак, 17 марта, 2011 / 09:27

Сирова нафта се данас на берзи у Њујорку опоравила од јучерашњег наглог пада и поскупила на изнад 98 долара за барел, док трговци процјењују ризике по тражњу тог енергента од све интензивнијих сукоба на Блиском истоку са једне, и посљедица земљотреса у Јапану, са друге стране.

Цијена америчке „лаке” нафте за терминску испоруку у априлу је на Њујоршкој робној берзи порасла за 1,40 долара на 98,58 долара за барел, док је у исто вријеме европска „брент” нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону поскупила за 1,53 долара на 110,05 долара за барел, пренијела је агенција АП.

Демонстранти у Бахреину су објавили да је у јучерашњим сукобима са војском и полицијом погинуло најмање двоје људи, а у ту земљу је на захтјев владе из Саудијске Арабије ушло око 1.000 војника како би помогли у прекиду протеста.

Најважнија енергетска сировина је јуче на берзи у Њујорку појефтинила за чак четири долара, док се Јапан борио да стави под контролу пожаре у оштећеној нуклеарној електрани и избори се са посљедицама разорног земљотреса и цунамија од петка, 11. марта.

Глобални улагачи су изгубили апетит за рискантније инвестиције након што је природна катастрофа на сјевероистоку Јапана однијела више од 10.000 живота. Јапан учествује у глобалној тражњи нафте са око пет одсто и трећи је по величини свјетски потрошач те сировине.

„До даљег пада цијене нафте вјероватно неће доћи због и даље несигурне ситуације на Блиском истоку и очекиваног раста тражње у Јапану ради производње електричне енергије”, наводи се у извјештају њемачке „Комерцбанке”.

Амерички институт за нафту (АПИ) је синоћ објавио најновији извјештај о залихама енергената у САД прошле седмице, који је показао раст залиха сирове нафте од 91.000 барела, док су аналитичари очекивали повећање од 2,1 милион барела.

Поред тога, извјештај АПИ је показао пад залиха бензина од 458.000 барела и раст залиха дизела и лож-уља од 531.000 барела. Поподне ће сопствени извјештај о залихама објавити и статистичка служба америчког Министарства енергетике.