Ето, Монтенегрини дали све од себе, али грађани Србије не могу у Црну Гору (још)

Институт за јавно здравље ажурирао је листу земаља из којих долазак у Црну Гору не представља предмет посебних ограничења и јавно здравствених мјера, а на њој нема Србије. То најбоље говори до које мјере Ђукановићев режим злоупотребљава државу у партијске сврхе.

недеља, јун 14, 2020 / 16:36

Из ИЈЗ су казали да је приликом ажурирања листе посебна пажња је била посвјећена значају прекограничне сарадње и отварању границе са Србијом. У виду су, како су навели, такође имали добросусједске односе, бројне и развијене приватне, породичне и економске односе Црне Горе и Србије.

"Међутим, на одлуку да се Србија још увијек не уврсти на листу земаља утицала је прије свега нејасна ситуација са епидемиолошким подацима, одлука здравствених институција Републике Србије да се више хиљада инфицираних уклоне са списка заражених једним актом, повећање броја обољелих последњих дана а самим тим и извјесно погоршање епидемиолошке ситуације. У свему овоме, посебан проблем представљао је потпуни изостанак одговора на благовремени и професионални упит Института за јавно здравље Црне Горе, који је имао за циљ размјену епидемиолошких податка и отклањање свих недоумица", појаснили су из ИЈЗ.

Казали су да је то био једини могући и исправан пут за попуштање мјера и испуњавање интереса обје стране.

"Сигурни смо да је свима јасно да је улога Института за јавно здравље искључиво заштита и унапређење здравља грађана Црне Горе и њихових гостију. Без обзира на сво разумљиво нестрпљење које постоји око отварања граница са Републиком Србијом, такав потез, без јасне епидемиолошке потпоре и доказа који би указивали да је отварање граница могуће без прихватљивог ризика по здравље свих у Црној Гори, у овом тренутку није могућ", навели су из ИЈЗ.

Пет држава скинуте са листе "због погоршања здравствене ситуације"

Пет држава, Египат, Хаити, Ирак, Израел и Суринам, уклоњене су са списка из којих је дозвољен долазак и боравак у Црној Гори, пошто је у њима дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, тако да је стопа активних случајева у одређеним државама тренутно изнад 25 на 100.000 становника

"У складу са раније утврђеном динамиком Институт за јавно здравље Црне Горе извршио је анализу доступних епидемиолошких података и спрам њих спровео ажурирање листе држава из којих долазак у Црну Гору не представља предмет посебних ограничења и јавно здравствених мјера", саопштио је ИЗЈ.

Листа ове седмице неће бити проширена јер није било држава које су у периоду од последњег ажурирања испуниле зацртани критеријум.

У Црну Гору је, сходно одлукама Националног координационог тијела за заразне болести (НКТ), од понедјељка дозвољен улазак грађанима 122 државе.

На листи држава из којих је од 1. јуна дозвољен долазак и боравак у Црној Гори, а у којима је стопа активних случајева ЦОВИД 19 мања од 25 на 100 хиљада становника, јесу Хрватска, Словенија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово* (антисрпски режим Мила Ђукановића је признао покрајину Србије као независну државу).

Ажурирана листа почиње са примјеном у понедељак 15. јуна.Оставите одговор