Ефбиховски шовинизам: За Човића гласали и Срби, Комшића изабрали муслимани

На изборима за хрватског члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић побиједио је Драгана Човића захваљујући понајвише гласовима у урбаним срединама, посебно у Сарајеву и Бихаћу.

уторак, октобар 9, 2018 / 15:43

У четири општине које чине град Сарајево, Комшић је увјерљиво први и добио је више гласова од оба најбоље пласирана кандидата за бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића из СДА и пораженог кандидата СДП-а за исту функцију Дениса Бећировића.

У сарајевској општини Центар за Комшића је гласало готово 33 одсто од укупног броја бирача који су изашли на изборе, Бећировић је добио 19 одсто гласова, а Џаферовић само 12 одсто.

Готово је идентичан резултат у Новом Сарајеву гдје је Комшић годинама био начелник општине, баш као и у Старом граду те Новом граду, али и на Илиџи, која је изванградска општина и слови за стабилно упориште СДА

У приједлозима за измјене изборног закона које је нудио ХДЗ БиХ управо су Кантон Сарајево и Босанско-подрињски кантон са сједиштем у Горажду били изостављени као кантони из којих се бирају хрватски посланици за Дом народа Парламента Федерације БиХ.

У Бихаћу је за Комшића гласало више од 28 одсто бирача, СДП-ов Бећировић добио је 23 одсто, а Џаферовић 21 одсто.

Босанска Крупа, Вареш у централној БиХ и Сребреник на сјевероистоку, такође, су Комшића фаворизовали пред свим другим кандидатима, а најувјерљивију побједу остварио је у Горажду добивши гласове 38 одсто бирачког тијела, готово двоструко више од Џаферовића.

Пораженог Човића може тјешити чињеница да је побиједио у готово свим општинама са хрватском већином. У Грудама је добио 90 одсто гласова, Равном 87 одсто, Читлуку 83 одсто.

Занимљива је и чињеница да је Човић побиједио и у општинама у којима су већинско становништво Срби, те је тако у Дрвару гласове баш њему дало чак 51 одсто бирача.13 КОМЕНТАРА

 1. Не знам са којег је портала пренесен текст, али то што је написано једноставно речено је манипулација.
  Конкретно за Дрвар, а слична је ситуација за друга претежно Србима насељена мјеста (Бос.Грахово, Гламоч итд).
  У Дрвару је Човић добио 51% (http://www.izbori.ba/Rezultati_izbora?resId=25&langId=2#/1/1/57/0/0) не од бирача који су гласали, него од важећих листића, а тих је тек 39%, док је било 61% неважећих листића, што је и логично јер Срби са простора фед.БиХ се не могу кандидовати за овај ниво (предсједништво БиХ).
  Или преведено Човић је у Дрвару добио тек мање од 1/5 подршке оних који су гласали (и неких 1/9 од укупног бирачког тијела).
  И то јесте нека слика, у ефбиху је 1/5 Срба дало подршку Човићу а неких 50-60% за овај ниво убацило је неважеће листиће (празни или би написали нешто духовито на ћирилици).

  Но, овдје је друго нешто важније. Ови Срби у фед.БиХ који су дали повјерење Човићу, а то је тек 1/5 су овдје алиби за једну бестидну манипулацију, упрошћено „па шта, Бошњаци бирали Комшића, бирали су и Срби Човића“.
  Није то та прича дјечаци, ваше је право да се правите мутавим ал немојте нас правити мутавим. Срби у фед.БиХ немају свог сународника којег би поджали, Бошњаци имају.

  И ту се недјељама пред изборе водила се агресивна кампања, мобилизација умова од стране медија и самозваних ауторитета у бошњачком корпусу, да је „дужност“ Бошњака (они то упакују свих којима је БиХ на срцу, али се мисли на Бошњаке) да подрже Комшића и тако спријече даљњу деструкцију од стране Човића.

  У тој мобилизацији дали су допринос и десни и лијеви као овај лик;
  https://www.youtube.com/watch?v=ecbR23ap6aU

  Важније бјеше да Бошњаци подрже Комшића него ко ће бити бошњачки члан, а на примједбе да ли је у реду да Бошњаци бирају Хрватима ко ће у предсдједништво, иде одговор да у предсједништву мора бити 2:1 за БиХ (читај сарајевску махалу).
  Они су већ заузели непријатељски гард према нашем из Српске. Испоставиће се Додику.

  И све ово, али и ови текстови којима се манипулише је увод у једно перманентно стање кризе у предсједништву БиХ, што ће сенеминовно пренијети на друге заједничке институције, и што је неминовно када неко, уз то и подлаци, заузме непријатељски гард.

  1. Мислим да ниједан Србин у фед.БиХ није гласао за ХДЗ. Ови у Дрвару су гласали за Српску листу и СНС.
   На жалост, већина Срба у фед.БиХ, ако изузмемо кантон 10, је гласала за Нашу странку, те СДП и ДФ, тзв „грађанске странке“ чији лидери се најистрајније боре против српских интереса. Парадокс.
   На томе ваља порадити у наредним годинама.

  2. СзП је ипак остварио један предизборни циљ на којем су пуно радили, нарочито Тале.

   Човић више није члан предсједништа. А добили смо умјесто њега познатог србољуба Жељка Комшића.

   Свак вам част на успјеху.

  3. Да, баш србољуба.

   Колико је СзП ударио на окорјелог усташу Човића, свако ко таквог удаљи са власти је заслужио епитет србољуба.
   Логично…

 2. Тале ће Човића оптужити за усташтво, а Комшић му држао слику усташе Блажа Краљевића у кабинету.
  Која сте ви говна издајничка!!!

  http://poskok.info/zasto-su-pripadnici-bugojanske-skupine-svi-redom-ustaski-teroristi-a-blaza-bugojanski-kraljevic-nije/

  http://www.youtube.com/watch?v=FVTMVKclDQE

 3. Јадна будалетина не схвата да су се Бошњаци избором Комшића политички осветили Човићу због стајања на српску страну у процесу ревизије тужбе. И још навија за то.

  И опет су се зајебали.
  Сад ће Миле омогућити Човићу да буде министра вањских дјела.
  То му је јача позиција да јебе ове који су њега мислили јебати, него да је изабран у предсједништво.

  1. Симага, рећи просто да је то освета за случај „Ревизија тужбе у режији Сина У Бошњака“ представља превише смјелу и нетачну симплификацију политичких односа која, додуше, за просјечног припадника ових наших етнички и племенски именованих групација организама може звучати веома мудро и убједљиво. Али има ту пуно више од пуке ревизије, симбиоза Драгана и Милорада, СНСД-а и ХДЗ-а је егзистенцијалне нарави…
   Чак и то да је неко неког зајебао, нпр. Додик СДС, Комшић Драгана, онај овог а они оне, или како су се неки сами зајебали без да им је ико други требао, има неког смисла и тачности само за одређене нивое свијести који се, све скупа са стварношћу, зајебавају са самима собом…
   А када већ спомињеш конкретне позиције, ја предвиђам Носитеља Еуропских Вриједности и Сина У Бошњака заједно у Дому народа БиХ, а Главног Српског Бају како, након пар мјесеци, препушта мјесто члана ПБиХ Радмановићу док се он враћа у позицију премијера Ереса (којег му је безобразни Пензионер Павић пробао отети) јер му тај положај омогућава даље подјебавање народа у име заштите српства и Српске од политичког Сарајева, Енглеза, Американаца, домаћих издајника и Давора Драгичевића… Као један од тројице има веома сужен маневарски простор у којем се не може размахати у свој својој пунини и показати свемоћ какву му нуди позиција премијера Ереса… Неће Додик с тим ризиковати, он је врхунски политичар, ако је већ никакав државник…

  2. Покушај нам ти образложити зашто су Бошњаци тако масовно подржали Комшића.

   Није он нова фаца, нити се на ову функцију бира први пут. Мора бити неки разлог.

   И само да те подсјетим да ти дефиниција за случај „Ревизија тужбе у режији Сина У Бошњака“ није тачна.

   Колико се сјећам и дотични Комшић је био назочан у Вијећници и чак сам убијеђен да је био више загријан за ревизију од Бакира.

   А то и не чуди од некога ко је држао слику ноторног усташе у свом кабинету.

   Може се Комшић, као и Месић, претварати да је љевичар, антифашиста, којег Срби (Месића) ипак доживљавају као усташу. За разлику од Човића.
   Комшићу за тај епитет мало недостаје. За разлику од Човића.

   И ту лијека нема. Џаба сте се упињали…

  3. Небитна је било чија индивидуална присутност на састанку у Вијећници (осим успутних сакупљања поена), сав процес или пројект покретања ревизије је био у рукама и режији Сина и његових самозатајних савјетника. Комшић је сигурно био за покретање ревизије, али имао је само ту евентуалну могућност – да жели. Ничим другим није могао доприњети томе, зато нема никакву одговорност. Бакир је започео, водио и завршио ствар.
   Човић није био директно против ревизије, али је, дабоме, било сасвим довољно да спусти руке и да онемогући тиме покретање поступка.
   Ја нисам искључио ни то питање (Човићев однос према ревизији) као једно од низа разлога зашто је Комшић добио подршку већег броја Бошњака у овом изборном циклусу (дакле ти који су гласали нису гласали толико ЗА Комшића, колико ПРОТИВ Човића, јер Комшић није посебно ничим заслужио да га се бира…), али оно није кључно, главно и суштинско, ако си ти истакнуо..Има ту свега у старој, доброј, српско-хрватској традицији трговања које се протеже генерацијски… А све се то да сажети у чињеници да се Додик кандидовао за члана Предсједништва БиХ. Он, његова кандидатура је, сматрам, главним разлогом веће подршке Бошњака Комшићу… Мада бих ја лично и особно волио да се то није урадило и десило, да се оставио простор да у Предсједништву засједну заједно и Додик и Човић, па крену правити ствари како они мисле да треба. Ал’ хај сад…

 4. Срби у „лијепој њиној“ су усташе дијелиле на „црвене“ и „црне“. „Црвене“ су ‘рвати комуњаре и огромна већина Брозових партизанчина ‘рваЦке националности а доказ тому је „MAS-POK“. А „црне“ усташе су сви остали (наравно и сви чланови „HDZ“-а) , као што рече МиниМакс.
  Како је по новој „систематизацији“ , овдје у Р. Српској а у режији режима , није ми познато? По оној из РСК , Човић је прије рата био „црвени“ па је постао „црни“ а за разлику од њега Комшић је био „црни“ па постао „црвени“. У принципу , исто срање друго паковање.

Оставите одговор