Џомбић: Фарма Владимира Усорца је огледни примјер

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић посјетили су данас имање предсједника Удружења пољопривредних произвођача РС Владимира Усорца у Шибовској, код Прњавора, гдје је у току изградња најмодерније фарме музних крава. Џомбић је рекао да је инвестиција, чија је вриједност између 2.000.000 КМ и 3.000.000 КМ, веома значајна […]

четвртак, август 18, 2011 / 06:04

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић посјетили су данас имање предсједника Удружења пољопривредних произвођача РС Владимира Усорца у Шибовској, код Прњавора, гдје је у току изградња најмодерније фарме музних крава.

Џомбић је рекао да је инвестиција, чија је вриједност између 2.000.000 КМ и 3.000.000 КМ, веома значајна за Српску, јер отвара нове развојне перспективе и радна мјеста, те истакао да ће Влада наставити да подржава овакав вид улагања.

"Значајно је што ће процес производње млијека на фарми, чији је капацитет 160 музних крава, бити у потпуности аутоматизован и ово би требало да буде огледни примјер за будуће инвестиције у области пољопривреде", навео је Џомбић.

Министар Миловановић рекао је да је битно да се у складу са стратегијом развоја пољопривреде у РС из године у годину повећава властита производња, да би биле смањене потребе за увозом млијека и неопходних сировина.

Усорац је рекао да ће мужу на фарми, која би у пуном капацитету требало да проради у мају идуће године, обављати два робота, а и процес одвајања квалитетног од мање квалитетног млијека и храњења телади, такође, ће бити аутоматизован.

Он је истакао да би до краја године производња требало да износи 150 000 литара млијека, а сваке идуће године по најмање милион литара.

Говорећи о финансијској конструкцији изградње фарме, Усорац је навео да су "800.000 КМ кредитна средства, један дио требало би да буде затворен повратом пдв-а, а биће искориштено и право на 250.000 КМ које као подстицај одобрава ресорно министарство".

Према његовим ријечима, највећи проблем јесте то што није ријешено статусно питање, јер фарме у банкама не признају ни као привреднике, а ни као предузећа.0 КОМЕНТАРА

 1. Е сад, прво и најбитније, а због евентуалног и могућег погрешног схватања, супер вијест, подржавам отварање нових радних мјеста (иако кажу да је све роботизовано), поготово у пољопривреди, али…

  Мало ми смета што је то главни лик ове приче Владимир „Фенинги“ Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС!?

  Чини ми се да је био довољно гласан (како рекоше прњаворчани), да не утихне кад „легне“ оних 250.000? B-)

 2. Svako ima svoju cijenu – zna to Miki:
  Мало ми смета што је то главни лик ове приче Владимир „Фенинги“ Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС!?

  Чини ми се да је био довољно гласан (како рекоше прњаворчани), да не утихне кад „легне“ оних 250.000?

 3. Који Усорац? http://www.youtube.com/watch?v=XMLklCyR_qs

  Човјек гостовао у АТВ вијестима прошлог викенда и каже да је сељаке у задње 2-3 године издао Бог (суше и поплаве) и да „сељацима преостају још једино да вјерују у јединог преосталог Бога, Милорада Додика“.
  Рекао сам ја да би Додик добио Христа на референдуму.
  Сад нам само преостаје да се молимо Богу да робот не помузе којег бика, па овај скрши опрему вриједну 2-3 милиона.:P

 4. Ово је невјероватно! Па, морао је да добије подршку када је почео да пријети „гепеком“ и сл. Мислим да је у читавој причи најскандалозније објашњење министра пољопривреде који је рекао, нешто као… Усорац је ПОЗНАТ, има доста ПОЗНАНИКА… па ето… Невјероватно! x-(

Оставите одговор