Венецуела: Национализација индустрије злата

Предсједник Венецуеле Уго Чавез рекао је да планира национализацију индустрије злата, укључујући копање и обраду овог племенитог метала, како би повећао међународне резерве земље. Социјалистички лидер рекао је да ће указ о национализацији објавити у наредним данима и позвао војску да помогне у контролисању овог сектора. "Овдје имам законе који омогућавају држави да експлоатише злато […]

четвртак, август 18, 2011 / 06:03

Предсједник Венецуеле Уго Чавез рекао је да планира национализацију индустрије злата, укључујући копање и обраду овог племенитог метала, како би повећао међународне резерве земље.

Социјалистички лидер рекао је да ће указ о национализацији објавити у наредним данима и позвао војску да помогне у контролисању овог сектора.

"Овдје имам законе који омогућавају држави да експлоатише злато и све активности у вези с тим. То значи да ћемо национализовати злато и извршити конверзију у међународне резерве, пошто вриједност злата и даље расте", рекао је Чавез у обраћању на државној телевизији.

Ова објава услиједила је дан након што је један опозициони посланик објелоданио извјештај који показује да су државни финансијски званичници препоручили да се изврши репатријација 90 одсто златних резерви Венецуеле које се налазе у иностранству.

"Успјели смо да повећамо међународне резерве. Имамо 12 или 13 милијарди долара у резервама. Не можемо дозволити да то неко и даље односи", рекао је Чавез.

Венецуела посједује једно од највећих налазишта злата у Јужној Америци. Према званичним подацима, држава годишње произведе 4,3 тона овог племенитог метала.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор