Ђокић: Смањити издвајања за пензијски систем

Широм Републике Српске од петка, 19. августа, биће интензивирано одржавање јавних расправа о Нацрту закона о пензијско-инвалидском осигурању, потврдио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић. "На јавним расправама настојаћемо да грађанима објаснимо шта је суштина предложених измјена у Нацрту закона о ПИО РС", рекао је Ђокић вечерас за Радио-телевизију РС. Ђокић је […]

четвртак, август 18, 2011 / 06:01

Широм Републике Српске од петка, 19. августа, биће интензивирано одржавање јавних расправа о Нацрту закона о пензијско-инвалидском осигурању, потврдио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

"На јавним расправама настојаћемо да грађанима објаснимо шта је суштина предложених измјена у Нацрту закона о ПИО РС", рекао је Ђокић вечерас за Радио-телевизију РС.

Ђокић је рекао да се предложеним измјенама овог закона жели у наредним годинама зауставити тренд убрзаног прилива нових пензионера у пензиони систем Српске.

"Новим законским рјешењем желимо да обезбиједимо да људи дуже раде и да на тај начин избјегнемо стални прилив нових пензионера и самим тим смањимо издвајања за пензијски систем", појаснио је Ђокић.

Он је рекао да нови закон предвиђа увођење што више правичних рјешења, заштиту најсиромашнијих пензионера, раздвајање права која су стечена по основу рада и посебних права као резултат заслуге учешћа у рату.

"То посебно право као резултат заслуге учешћа у рату биће регулисано законом о правима бораца који се припрема и биће разматран на септембарској сједници парламента РС", истакао је Ђокић.

Он је рекао да се мора признати да и Српска, као и многе европске земље, има проблем са обезбјеђењем квалитетних исплата пензија и са начином финасирања који је до сада постојао.

"Очито је да принцип међугенерацијске солидарности, на коме почива наш систем ПИО, тренутно није довољан да би се обезбиједили квалитетни и одрживи пензиони системи", нагласио је Ђокић.

Он је рекао да је актуелна власт у РС имала храбрости када је прошле године приступила процесу реформи доношењем стратегије реформе ПИО, подсјећајући да је и премијер Српске у експозеу истакао да ће у овој години бити извршена реформа ПИО доношењем новог закона и да је та фаза тренутно у току.

Ако се нови закон о ПИО проведе како је предложен, стварају се услови да наредних година, уз раст економије, у Српској дође и до раста пензија, закључио је Ђокић.

Народна скупштина РС усвојила је 20. јула Нацрт закона о пензијско-инвалидском осигурању којим се прописује да је услов за старосну пензију 65 година живота.

Најнижа граница са којом се може ући у остваривање права на пензију уз претходни услов је 15 година стажа осигурања.

Потврђено је да се право на пензију остварује са 40 година стажа осигурања за мушкарце, а за жене са 35 година стажа осигурања.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор