Драгослав Малинић "Нестајање – настајање"

Поводом обиљежавања педесет година од катастрофалног земљотреса који је погодио Бању Луку 1969. године, на згради Музеја савремене умјетности Републике Српске постављена је инсталација бањолучког умјетника Драгослава Малинића под називом "Нестајање – настајање".

недеља, октобар 27, 2019 / 08:12

Ријеч је о дјелу меморијалног карактера у чијој основи је подсјећање на овај трагични догађај, али и које служи као симболичка повезница између двије крајности – страдања и новог почетка, прошлости и будућности, нестајања и настајања.

Овом умјетничком интервенцијом на згради музеја одаје се, с једне стране, почаст жртвама земљотреса, а са друге стране фокус ставља на институцију која је изникла непосредно након ове трагедије, захваљујући "Акцији солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета"у којој је прикупљено приближно 750 умјетнина, што је послужило као темељ за оснивање тадашње Умјетничке галерије и чинило њен почетни фундус.

Идеја за ову инсталацију настала је 2018. године за вријеме изложбе "Пунктуми: Збирка иностране умјетности Музеја савремене умјетности Републике Српске", на којој су била представљена нека од најважнијих дјела поклоњених у "Акцији солидарности". Том приликом студенти бањолучке Академије умјетности били су позвани да осмисле своје радове као реакцију на изложена дјела из колекције музеја.

Инсталација "Нестајање – настајање" састоји се од петнаест стубова постављених тако да "подупиру" здање музеја, реферишући се на петнаест жртава земљотреса, а симболизује исконску крхкост човјека суоченог са деструктивним силама природе, као и парадоксалност циклуса живота и смрти, што је у овом случају резултирало рађањем једног новог храма културе.

Разарање изазвано природном катастрофом и тријумф хуманости манифестован кроз "Акцију солидарности",несвакидашњи су и врло упечатљив спој живота и умјетности, духовног и материјалног, те креирања нове енергије изникле из безвременег надметања човјека и природе. Контраст дрвених стубова инсталације и чврстих зидова зграде некадашње Жељезничке станице, неоштећене у земљотресу 1969, доприноси монументалности овог умјетничког рада који можемо посматрати као синтезу фрагмената прошлости и тежње ка успостављању свијести о садашњем тренутку и одговорности појединца према друштву и заједници.

Инсталација "Нестајање – настајање" је реализована уз подршку Града Бањалуке и "Електрокрајине"који су пружили неопходну логистичку подршку при реализацији ове монументалне инсталације.Оставите одговор