Мајкрософт побиједио Амазон за огроман посао са америчком војском

Мајкрософт је изашао као побједник из узбудљиве трке за уговор са Министарством одбране САД, надмашивши тако Амазон, саопштио је Пентагон, а преноси ЦНБЦ.

субота, октобар 26, 2019 / 17:33

Како преносе медији, тај уговор могао би да буде вриједан чак 10 милијарди долара у наредној деценији.

Акције Мајкрософта скочиле су три процента у продуженом трговању након те објаве, а дионице Амазона ослабиле су за нешто мање од једног процента.

Ако уговор за изградњу система рачунарства у облаку, назван ЂЕДИ(Joint Enterprise Defense Infrastructure) заиста буде вриједан 10 милијарди, то ће за Мајкрософт више значити него што би значило Амазону. Мајкрософт не објављује приходе своје "облак" услуге Азур али се вјерује како има мањи удио на тржишту од Амазона, који је од свог АВС (Амазон Веб Сервис) приходовао девет милијарди долара у трећем кварталу.

У почетку надметања за уговор са Министарством одбране Амазон је сматран фаворитом, дијелом и зато што је АВС добио уговор са ЦИА 2013. године. Амазон је такође сертификован као пружалац услуга највишег нивоа безбједности, док Мајкрософт тек покушава да га сустигне.

Кад је амерички предсједник Доналд Трамп у јулу разговарао са новинарима, један од њих га је упитао за мало познати Пентагонов уговор и да ли планира да се умијеша у то, овај је одговорио:

"Који је то уговор? С Амазоном?"

Недуго након тога Пентагон је објавио да је уговор стопиран док је тендер под детаљном истрагом. Многи кажу да се Трамп још једном окомио на Џефа Безоса, извршног директора "Амазона” и власника "Вашингтон поста”. Откако је дошао у Бијелу кућу, Трамп редовно критикује Безоса преко "Твитера”, кривећи га за негативне медијске извјештаје, осуђујући њихову аферу с порезима и чак се жалећи на утицај компаније на америчку поштанску службу.Оставите одговор