Драги предсједниче: Шта је Џафи поручио Зеленском

Обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића на Самиту Кримске платформе.

уторак, август 23, 2022 / 20:52

"Поштовани предсједниче Зеленски, даме и господо,

хвала вам на позиву који сте ми упутили и прилици да се обратим на овом догађају.

Спољна политика Босне и Херцеговине према међународним партнерима, што укључује и пријатељску Украјину, заснива се на отворености и равноправности, узајамном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, принципу мирољубиве сарадње, поштовању међународног права и уважавању обостраних интереса, што је изричито наведено у Стратегији спољне политике Босне и Херцеговине, која је у потпуности у складу с Повељом Уједињених нација.

Предсједништво Босне и Херцеговине је 6. марта 2014. године усвојило посебну изјаву о ситуацији у Украјини. Том изјавом Предсједништво је изразило очекивање да ће до рјешења новонастале кризе доћи мирним и демократским средствима, дијалогом и политичким преговорима између свих релевантних страна, уз конструктивну подршку цијеле међународне заједнице, на општеприхваћеним принципима међународног права.

Том приликом, Предсједништво Босне и Херцеговине такође је изразило пуну подршку напорима с циљем превазилажења тренутне ситуације и одржања мира и потребне безбједности, те позвало све стране у спору да се уздрже од употребе силе и хитно отпочну политички дијалог за рјешење новонастале ситуације, у интересу мира, регионалне и глобалне стабилности.

Годину дана након одржавања нелегалног и нелегитимног референдума, и посљедичне незаконите анексије Крима и Севастопоља од стране Руске Федерације, 16.3.2015. године Босна и Херцеговина се придружила декларацији високог представника у име ЕУ о Криму, којом је потврђена чврста опредијељеност за суверенитет и територијални интегритет Украјине.

Истом декларацијом настављено је са осудом тог чина кршења међународног права, те је истакнуто да је илегална анексија Крима и Севастопоља директан изазов међународној безбједности, са озбиљним импликацијама на међународни правни поредак који штити јединство и суверенитет свих држава.

Такођер, истакнута је посвећеност потпуној проведби политике непризнавања, укључујући и рестриктивне мјере. Поново је потврђена дубока забринутост због континуираног војног јачања и погоршања стања људских права на полуострву Крим, укључујући ускраћивање слободе говора и прогон припадника мањина.

Поновљен је позив да се међународним актерима у области људских права омогући потпун, слободан и неограничен приступ цијелој територији Украјине, укључујући Крим и Севастопољ.

Понављам, Босна и Херцеговина се придружила овој декларацији високог представника у име Европске уније о Криму.

Након инвазије Руске Федерације на Украјину 24.2.2022. године, Босна и Херцеговина се, слиједом претходно наведеног, придружила бројним међународним документима, као што су:

  • резолуција Генералне скупштине Уједињених нација "Агресија на Украјину";
  • одлука Савјета Европе о суспензији представништва Руске Федерације из Савјета Европе;
  • декларација високог представника у име Европске уније о инвазији оружаних снага Руске Федерације на Украјину и низу пратећих декларација, као и низу одлука других међународних институција и организација;

Претходно изнесени ставови БиХ донесени су слиједом одлука институција, те међународних обавеза, укључујући Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском унијом и друге акте.

На крају, упркос спољним и унутрашњим притисцима, као предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине могу рећи да нису промијењени наведени званични ставови државе Босне и Херцеговине о подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине и о осуди поступака којима се повређује суверенитет и територијални интегритет Украјине.

Хвала вам на пажњи".Оставите одговор