Додик: У јуну рјешавање функционисања правосуђа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Новом Саду да ће у јуну заједничка комисија РС и ЕУ почети да рјешава отворена питања, посебно у вези функционисања правосуђа у БиХ. "Комисија на челу с комесаром ЕУ Штефаном Филеом почеће у јуну рјешавање четири спорна питања. Увјерен сам да ће та питања бити ријешена […]

понедељак, мај 16, 2011 / 22:11

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Новом Саду да ће у јуну заједничка комисија РС и ЕУ почети да рјешава отворена питања, посебно у вези функционисања правосуђа у БиХ.

"Комисија на челу с комесаром ЕУ Штефаном Филеом почеће у јуну рјешавање четири спорна питања. Увјерен сам да ће та питања бити ријешена управо на начин на који смо ми и тражили, с обзиром да су та рјешења упаво европска пракса и стандарди", рекао је Додик новинарима на новосадском Правном факултету, пред предавње под називом "Република Српска на добром путу".

Предсједник РС је додао да је чињеница према којој се подударају захтјеви Српске и и стандарди ЕУ и довела до одгађања референдума.

"Зато у овом тренутку референдум није неопходан. Референдум, као облик демократског изјашњавања је легитимно право РС и њеног народа, од којег нико није одустао", поручио је Додик.

Током предавања Додик је напоменуо да "РС јесте дио БиХ, у којој Српска живи свој посебан живот, јер посједује све елементе државности, осим званичног признања".

Предавање предсједника РС у Новом Саду пратили су и предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић, као и министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Власти РС су најављивале референдум о легалности наметнутих закона високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, али је Додик током посjете високог представника ЕУ Кетрин Ештон, прошле седмице постигао договор о формирању комисије ЕУ за реструктурирање правосудних институција БиХ и изјавио да референдум више није неопходан.

ДОДИК: ПОДЈЕЛУ КОСОВА РАЗМОТРИТИ

Додик је изјавио данас, поводом идеје о подјели Косова и Метохије, да је то опција коју треба размотрити и постићи консензус о том питању у оквиру Србије.

Истакао је да је потребно наћи најрационалније рјешење за КиМ те да то не смије бити тема о којој ће се расправљати деценијама – преносе београдски медији.

"Уколико би се дошло до ситуације где сјевер Косова припада Србији, и манастири и друга подручја гдје живе Срби добили међународни статус, то је опција коју треба размотрити и постићи консензус о томе у Србији", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је додао да он није дио преговарачког тима и да може да говори само у своје лично име, а не у име власти.

Замјеник премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, који је изјавом за приштински лист "Зери" покрену дискусије о подјели Косова, раније данас прецизирао да његов став о разграничењу српских од албанских средина на КиМ представља његову личну идеју, а не званичан став.0 КОМЕНТАРА

  1. Јеботе, од јуна мед и млијеко почиње да тече… Завршава се аутопут, суд БиХ почиње коначно да процесуира злочине над Србима, пензије ће бити повећане за 22,3% индустријски процват Вишеграда… Запошљавање свих са бироа… ццццц…

  2. Volio mi da psihijatri pogledaju ovaj pogled gnjevnih i mutnih očiju stisnute usne iza kojih kipi gnjev, prema onima koji mu kažu:još, još, još nisi odradio sve.
    A, onda od gnjeva stradaju najviše oni koji nizašta nisu krivi, oni na čijoj grbači kraljevski živi.Dok onima koji ga tjeraju da polomi kičmu naroda svoga ,a ne samo da ga jaše,ne smije ni a reći.Dočekuje ih mašući bijelom zastavom.

  3. Желио би дати једну констатацију, а уједно бити и визионар па предложити опкладу свим учесницима овог портала. Ако ова констатација не буде тачна нека ме сви новчано казне. Циљ: Желим да укажем на неправилности које се дешавају у нашем друштву. Тема:Конкурс за директора Народне библиотеке Котор Варош. По нашем граду се прича да је то завршена прича да ће наша заслужна грађанка Лариса Максимовић бити постављена на ту функцију. Иначе је педагог по струци и ту нија ни шта спорно да се кандидује али је спорно то што унапријед прича да ће већ бити постављена. Шта је спорно у тој причи? Спорно је што даље прича да добила обећање за то мјесто од начелника општине Котор Варош Недељка Кнежевића из разлога да би на њено мјесто замјеника директора дошла Борјана Вучановић која ради тренутно на мјесту наставника информатике у основној школи у Врбањцима. Каже да је разлог наглог унапређења то што је Борјана бивша цура градоначелника и уједно дугогодошња и актуелна љубавница ( и ако је градоначелник ожењен са докторицом стоматологије). Мени је ова прича невјероватна, али вриједи уложити коју маркицу да се оплемени капитал. Једна повољна информација за потенцијалне кладионичаре: Борјана је завршила вишу информатичку школу у Добоју. Датум ове понуде за опкладу је 17.05. 2011. Уплате се примају до коначно ѕавршеног прљавог посла! Поздрав свима који вјерују у ову сигурицу а онима који не вјерују нека уплате на квоту 1:1000.

Оставите одговор