Додик: Процес против мене сахраниће Суд, а можда и БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да ће процес које се против њега води у Суду БиХ "сахранити" тај суд, а постоји могућност и да нанесе озбиљну штету БиХ.

среда, март 6, 2024 / 06:31

Додик је рекао да иде на рочиште да би показао да је све то апсурд, да ништа није крив и да је ситуација накарадна.

Он је за "Кликс" рекао да је све јасно када се погледа биографија жене која сада суди, која је ослободила оптужене за злочине над Србима у Коњицу, а да је те исте људе касније осудио Хашки трибунал за исте злочине.

"Како можете да будете правник и прихватите чињеницу да странац, неовлаштен, интервенише одлуком у закону и ви на основу тога судите? Значи све је овдје нелегално – суд, Кристијан Шмит, једини Милорад Додик је легалан", додао је предсједник Српске.

За Уставни суд БиХ је рекао да је инквизицијски, да не доприноси стабилизацији, већ растурању БиХ коју ће на крају и развалити БиХ.

Он је нагласио да мора бити ријешено питање страних судија да би Српска тек тада прихватила и поштовала такав суд.

На питање да ли је у колизији његов однос према Русији и подршка европском путу БиХ, Додик је рекао да мисли да је то веома спојиво.

"Зато што је неко пакостан у Европи и зато што му нешто не иде у Европи, што би ми њих пратили", навео је Додик и упитао шта је то урадио руски предсједник Владимир Путин против ФБиХ и зашто би Сарајево имало негативан став.

Додик је поновио да не постоји ниједна одлука према којој БиХ уводи санкције Русији.

Говорећи о ауто-путу Београд-Сарајево, Додик је рекао да Турска жели да помогне и да је оно што су понудили БиХ веома прихватљиво у финансијском оквиру.

Он је појаснио да у парламентима БиХ и Турске треба да се донесе споразум који би омогућио да се то остварује путем међудржавних споразума.

"Да би то имали, морамо да имамо јасно дефинисане трасе, што је у Републици Српској учињено, али не и у Федерацији БиХ", навео је Додик.

Он је додао да треба договорити куда иде траса кроз Брчко. "Ми ћемо преузети дио који иде према нама, а ФБиХ да узме онај који иде према Тузли", рекао је Додик и додао да то међутим, некима то не одговара.

Додик је истакао да Република Српска функционише, измирује све своје обавезе, и плате и пензије, поготову обавезе према иностранству.

Што се тиче штрајка у правосуђу у Српској, Додик је рекао да то питање траје 15-20 година, када су интервенцијама странаца судијама дате веће плате, а дактилографи и други запослени остали су испод црте.

"То треба ријешити тако – судијама смањити плате, а повећати тим радницима, задржати у истом оквиру", додао је Додик.Оставите одговор