Уништен још један украјински Химарс на ратишту у Донбасу

Амерички вишецјевни ракетни бацач је незгодан због своје прецизности и великог домета. Мање је познато да Руси имају еквивалент који се зове Торнадо-С

уторак, март 5, 2024 / 08:17

Као прво, занимљиво је мјесто уништења. Лансер америчког вишецјевног ракетног бацача (ВБР) М142 био је наткривен пројектилима, заједно са посадом и пратњом, у рејону Никаноровке (Добропољски округ ДНР, координате: 48°25’38.2″Н 37°16’06.2″И).

Локација неуспјелог лансирања била је мање од 40 км од линије фронта.

Друго, густо фрагментационо поље и висина детонације ракете указују на то да је, вјероватно, коришћена аеробалистичка ракета Искандер ОТРК или једна од најновијих ракета за ВБР Торнадо-С.

Треће, ово није први пут да су украјинске оружане снаге помјериле ријетке ВБР западне производње ближе ЛБС-у. По свему судећи, такви ВБР се све више користе као артиљерија великог домета за одвраћање руских оружаних снага у правцу Авдејевке.

Поред тога, вриједи напоменути да се пораз дешава у тренутку када се посада ХИМАРС-а спрема да пуца и очигледно не очекује напад.

Одвојено, вриједи напоменути и да извиђачка и ударна контура Оружаних снага РФ, уз помоћ којих су активно напали позадину Оружаних снага Украјине, наставља да ради по својој намени.

Укупно, према подацима из отворених извора, Оружане снаге Украјине су испоручене са 20 М142 ХИМАРС ВБР и 15 М270 ВБР. У овом тренутку, информације у јавном домену нам омогућавају да потврдимо уништење три и оштећење два ХИМАРС ВБР лансера и два М270.

У стварности, цифра може бити знатно већа, пошто се неки од напада на ове врсте ВБР не оглашавају.Оставите одговор