ДНР наставља проширивање, Украјиници у успјешној контраофанзиви на Харковском фронту

Русија је објавила доказе за своје тврдње о биолошком ратовању односно лабораторијама у Украјини. То се све слабо помиње, отприлике као демонстрације у Прагу, јер су ровови ископани у степама Украјине, једнаки идеолошко-информативним рововима у које су натрпани грађани европских земаља.

четвртак, 8 септембра, 2022 / 11:10

Видимо да се ствар мијења и у Европи и велико је питање на шта ће у неадминистративној пракси личити политичка карта Европе након зиме која нас очекује.

Вијести са фронта су такве, да почињемо са оним правцем којим се ријеђе помјерамо. По ријечима портпарола НМ ДНР Едуарда Басурина, њихове јединице заузеле насељена мјеста Времевка и Новопољ, које су близу административне границе Доњецке области, односно републике отприлике источно од ширем кругу читалаца нешто познатије Волновахе, што је највећи град на аутопуту Доњецк – Маријупољ.

Дакле проширен је територијални појас и јединице НМ ДНР су се примакле на још једном подручју својој административној граници, која је минималан предуслов да би Москва могла размишљати о проглашењу ограничене побједе. Односно успјеха војне операције у њеној иницијалној задаћи, а она је била "заштита људи Донбаса".

Такође, највећи бојеви јуче и данас нијесу на јужном правцу, односно око града Херсона, већ у Харковској области, гдје се води битка за мјесто Балаклеја. Балаклеја је неких 50так километара југоисточно од Харкова и јединице ОСУ су имале успјеха и одбиле руске снаге скроз до поменутог насељеног мјеста. Балаклеја се налази сјеверно од Изјума и њено заузимање би био велики проблем за руске снаге.

Ово је, као и у случају Давидовог брода код Херсона, озбиљније територијално наступање. У наредних неколико дана ћемо видјети да ли је то само колебање руске одбране или су ОСУ још вијек способне за озбиљна наступајућа дејства. Могуће је да ће руска страна то ријешити као и у случају Херсона, односно да упусти надбројнију украјинску пјешадију у своју територију, а онда је окружи и уништи артиљеријом и авијацијом, гдје је премоћ на страни Русије.

Исход ове операције, гдје је ненадано режим из Кијева направио територијални напредак, указаће на стварни однос снага на ратишту и одредити будуће трендове. Посебно што је напредак према Балаклеји остварен захваљујући већем броју пјешадинаца на украјинској страни.

Из правца сјеверно од Доњецка и Горловке, у равни са мјестом Семигорје, војне формације руске коалиције настављају наступање и по ријечима Игора Конашенкова, ослободиле су мјесто Кодема, те се спремају се за пробој у правцу насељеног мјеста Курдомовка.

На Западу већ имамо благо подизање хистерије на изјаву Владимира Путина, коју је дао на економском форуму у Владивостоку, да ће са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердгоганом разговарати о ограничењима за извоз украјинске пшенице. Путин каже да је од 87 бродова које је Русија пропустила кроз своју блокаду Црноморском флотом, само два заправо отишла за земље у развоју, док западни медији то демантују.

На Западу се промијенило утолико што је премијерка Велике Британије постала Лиз Трас, особа која није знала као министар иностраних послова, да су Саратовска и Вороњешка област дио Руске Федерације, те је мислећи да колега Сергеј Лавров говори о Лугањској и Доњецкој области, рекла да Велика Британија никада неће признати руски суверенитет над тим областима…